Guvernul din Marea Britanie încearcă să atragă șoferi de camion din Uniunea Europeană oferindu-le vize temporare, cu scopul de a ameliora criza de forță de muncă din acest domeniu.
Cu toate acestea, șoferii europeni de camion nu se grăbesc să accepte astfel de oferte, informează BBC.
Ei spun că este nevoie și de îmbunătățirea condițiilor de muncă, nu numai de acordarea de vize temporare de muncă.
Cosmin Vicențiu, un șofer din România, se numără printre acei europeni care spun că nu au de gând să revină în Regat. El a lucrat în Marea Britanie, de unde a plecat în 2020, iar acum lucrează în Italia.
„În ultimele 6 luni am avut cel puţin 5-6 oferte să mă întorc în Anglia. Dar le-am refuzat. De exemplu, în Italia nu plăteşti pentru duşuri, pentru parcarea de noapte. Dacă vrei să mănânci, au un restaurant şi o masă foarte bună costă aproximativ 15 euro”, spune românul.
Potrivit lui Cosmin, nici alți șoferi de camion nu sunt foarate interesați de oferta aGuvernului de la Londra.
„Nimeni nu mai vrea să mai meargă acolo (în Marea Britanie, n. red.). Nu vreau să mă întorc să lucrez trei luni sau șase luni, nu e o variantă sigură pentru viitor”, adaugă el.
Transportatorii din Marea Britanie estimează că industria ar avea nevoie de încă 80.000 de șoferi de camion, motiv pentru care Guvernul încearcă să îi convingă pe șoferii din UE să vină în țară, oferindu-le vize temporare de muncă. Cu toate acestea, oferta nu îi convinge pe șoferii europeni.
Guvernul britanic spune că investeşte 32,5 milioane de lire pentru a îmbunătăţi condiţiile de muncă ale șoferilor de TIR.
Cu toate acestea, în octombrie, doar 300 de şoferi din UE au depus cereri pentru cele 5.000 de vize temporare.
Marea Britanie a anunțat recent o creștere a salariului minim pentru cei cu vârsta de 23 de ani şi peste, de la 8,91 lire sterline pe oră la 9,50 lire sterline. Creșterea înseamnă că un lucrător cu normă întreagă va primi 1.074 de lire sterline în plus pe an, înainte de impozitare.