Oficialul a declarat că Rusia „continuă să creadă că atâta timp cât SUA nu vor instala astfel de sisteme în Europa, vom face la fel, și atâta timp cât nu sunt rachete americane în Asia, nu vor fi nici rachetele noastre în regiune”.
Anterior, președintele rus Vladimir Putin a avertizat că Moscova va dezvolta sisteme terestre de rachete cu raze scurte și intermediare de acțiune, dacă SUA vor începe să facă acest lucru după retragerea din INF.
Ministrul rus al Apărării a mai menționat că fonduri pentru dezvoltarea de rachete cu raze scurte și intermediare de acțiune au fost incluse în bugetul SUA cu aproape un an înainte ca Washingtonul să părăsească Tratatul INF.
„De fapt, cu opt luni înainte, cu aproape un an înainte ca această decizie (privind retragerea din Tratatul INF) să fie luată, în bugetul SUA au fost incluse fonduri pentru dezvoltarea unor astfel de rachete. Aceste fonduri au fost aprobate, alocate și menite să finanțeze începerea dezvoltării unor astfel de rachete”, a explicat oficialul rus.
La începutul lunii august, Administrația Donald Trump a finalizat procedura de retragere din Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF), argumentând că Rusia a încălcat acordul. La rândul său, Moscova a avertizat că va fi nevoită să dezvolte noi tipuri de armament după retragerea SUA din Tratatul INF. Mai mult, există temeri că acordul Noul START (Tratatul pentru Limitarea Armelor Strategice), ultimul acord major ce limitează dezvoltarea forțelor nucleare, care va expira în 2021, nu va fi reînnoit după această dată.
Tratatul INF prevedea interzicerea rachetelor cu raze de acțiune cuprinse între 500 și 5.500 de kilometri. Donald Trump susține că Rusia a încălcat acest Tratat, prin dezvoltarea rachetelor Novator 9M729 (SSC-8, potrivit terminologiei NATO), dar Administrația Vladimir Putin a acuzat în mai multe rânduri că sistemele balistice instalate de Statele Unite în Europa, inclusiv în România, constituie încălcări ale acordului.