Prima pagină » Știri externe » Soldații ruși care refuză să fie trimiși în Siria riscă să fie acuzați de înaltă trădare

Soldații ruși care refuză să fie trimiși în Siria riscă să fie acuzați de înaltă trădare

Soldații ruși care refuză să fie trimiși în Siria riscă să fie acuzați de înaltă trădare
Un avocat care reprezintă un grup de soldați ruși care au refuzat să fie trimiși în secret în Siria afirmă că autoritățile i-au avertizat pe clienții săi că riscă să fie acuzați de înaltă trădare, relatează Radio Free Europe/Radio Liberty în pagina online.

Avocatul Ivan Pavlov a declarat că ofițeri ai Serviciului federal rus de Securitate (FSB) îi interoghează pe clienții săi, un grup de soldați voluntari din Novorossiisk, și îi amenință că riscă să fie puși sub acuzare, inclusiv pentru înaltă trădare.

FSB s-a implicat în acest caz la cererea procurorilor militari, care au respins o plângere depusă de soldați, în care aceștia argumentau că o astfel de detașare ar fi o încălcare a drepturilor lor, a precizat Pavlov.

Avocatul a mai spus că soldații au fost informați în ultima clipă că urma să fie mobilizați în Siria și că nu există documente oficiale sau ordine care să arate că aceasta era destinația lor.

Soldații „trebuie să respecte ordinele, desigur, dar orice ordin trebuie să fie clar și legal (…). Dacă sunt trimiși undeva fără să știe destinația finală și în ultima clipă realizează că sunt trimiși într-o zonă de război în afara Rusiei, acest lucru cu siguranță încalcă contractul și legislația”, a adăugat Pavlov.

El a explicat că documentele oficiale care dovedesc că soldații au fost trimiși în străinătate sunt singura modalitate de a asigura plata unor eventuale compensații sau alte beneficii după încheierea serviciului.

„Dacă nu se mai întorc (…), rudele lor nu pot primi compensații sau dovada că aceștia au murit în timpul serviciului militar”, a adăugat avocatul.

Președintele Vladimir Putin a semnat în luna mai un decret care secretizează moartea militarilor ruși în „operațiuni speciale” pe timp de pace.

Decretul a fost adoptat după informații privind înmormântarea în secret a unor militari ruși, uciși în confruntările din Ucraina, în condițiile în care Moscova susține că nu este implicată în conflictul separatist din țara vecină.

Autor

Citește și