Prima pagină » Știri externe » Soluția găsită de SUA pentru neutralizarea armelor chimice siriene, după ce nicio țară nu a acceptat ca operațiunea să se desfășoare pe teritoriul său

Soluția găsită de SUA pentru neutralizarea armelor chimice siriene, după ce nicio țară nu a acceptat ca operațiunea să se desfășoare pe teritoriul său

Soluția găsită de SUA pentru  neutralizarea armelor chimice siriene, după ce nicio țară nu a acceptat ca operațiunea să se desfășoare pe teritoriul său
Administrația Barack Obama propune distrugerea unei părți a arsenalului chimic sirian la bordul unei nave-cargo aparținând unei agenții guvernamentale americane, în Marea Mediterană, afirmă oficiali americani citați de Fox News.

Administrația Barack Obama propune distrugerea unei părți a arsenalului chimic sirian la bordul unei nave-cargo aparținând unei agenții guvernamentale americane, în Marea Mediterană, afirmă oficiali americani citați de Fox News.

Planul, care urmează să fie supus aprobării, prevede distrugerea unei părți a arsenalului chimic sirian la bordul navei-cargo MV Cape Ray, în Marea Mediterană, perimetrul unde se va desfășura operațiunea urmând să fie securizat de nave militare americane.

Statele Unite au mai recurs la operațiuni în apele internaționale în alte probleme sensibile. Spre exemplu, fostul lider Al-Qaida Osama ben Laden a fost înhumat în mare după eliminarea de către unități de comando americane în Pakistan.

Săptămâna trecută, Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) anunța că analizează posibilitatea distrugerii în mare a armamentului chimic sirian, în contextul în care niciun stat nu acceptă să găzduiască operațiunea pe propriul teritoriu. Potrivit unui purtător de cuvânt al OIAC, distrugerea arsenalului chimic sirian în mare este o alternativă posibilă la neutralizarea armamentului pe teritoriul unui stat. O misiune comună a OIAC și a ONU are sarcina de a neutraliza armamentul chimic sirian până la jumătatea anului 2014. Albania, Belgia și Norvegia au respins solicitările privind distrugerea armamentului chimic sirian pe propriile teritorii, considerând că operațiunea ar fi riscantă.

Pe fondul presiunilor internaționale și pentru a evita o eventuală intervenție militară occidentală, regimul Bashar al-Assad a acceptat distrugerea arsenalului chimic. Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent și cu un conflict militar între forțele opoziției și serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad. Bilanțul violențelor este, potrivit estimărilor ONU, de peste 100.000 de morți.

Citește și