Soluția pe care Marea Britanie ar putea s-o implementeze în cazul imigranților din UE. Cum va funcționa cardul european

Publicat: 26 02. 2013, 11:24
Actualizat: 04 07. 2013, 05:56

Ministerul britanic de Interne a anunțat luni că în acest an ar putea introduce o taxă în valoare de 55 de lire sterline (aproximativ 64 euro) pentru imigranții din UE ce vor solicita în mod voluntar eliberarea unui card de identitate, relatează The Guardian în ediția electronică.

Publicația consideră că acesta este un indiciu al faptului că Londra s-ar pregăti să oblige milioane de cetățeni europeni rezidenți în Marea Britanie să solicite un asemenea card de identitate, adăugând că autoritățile studiază posibilitatea ca acest card să poată deveni obligatoriu.

Un secretar de stat pentru Migrare, Mark Harper, a declarat la începutul lunii că se examinează posibilitatea introducerii unui program în acest sens, care să vizeze românii, bulgarii, dar și ceilalți cetățeni europeni. El a sugerat că orice cetățean din Europa ce vine în Marea Britanie pentru o perioadă mai mare de trei luni ar putea să fie nevoit să solicite un card european de reședință pentru a obține acces la servicii publice, inclusiv la ajutoare sociale.

Ideea a fost lansată de către parlamentarul conservator Philip Hollobone, care a spus că Spania „intrerpretează (deja) directiva privind libera circulație mult mai robust”, solicitând cetățenilor UE să se înregistreze în cazul unei șederi de peste trei luni și să notifice orice schimbare de adresă sau stare civilă.

Harper mai declara că o înregistrare obligatorie ar permite autorităților britanice în domeniul migrației să verifice dacă persoanele respective au venit în Marea Britanie să studieze, să caute un loc de muncă sau dacă se pot întreține singure.

Potrivit legislației europene, scrie The Guardian, o înregistrare obligatorie nu poate fi aplicată doar românilor și bulgarilor, care vor obține acces pe piața muncii din UE începând din 2014, ci tuturor rezidenților UE din țară. Ultimul recensământ arată că 2,5 milioane de cetățeni UE locuiesc în Marea Britanie, inclusiv 397.000 de cetățeni irlandezi, adaugă publicația.