Șomajul din zona euro a crescut de la 12,1% în martie la 12,2% în aprilie, un nou nivel record pentru uniunea monetară, sporind astfel presiunea asupra liderilor Băncii Centrale Europene (BCE) pentru susținerea economiei aflate în recesiune.
Analiștii consultați de Bloomberg au anticipat nivelul șomajului anunțat vineri de Eurostat.
La nivelul Uniunii Europene, șomajul s-a menținut în aprilie la 11%, după ce rata pentru luna martie, anunțată anterior de Eurostat la 10,9%, a fost revizuită la 11%.
„Ne aflăm într-o cursă contracronometru și în prea multe țări, prea mulți oameni fără loc de muncă, în special tineri, ne aduc aminte că această luptă nu a fost câștigată și sunt necesare noi eforturi”, a declarat săptămâna aceasta președintele UE, Herman Van Rompuy. Rompuy intenționeză să prezinte propuneri, la un summit din luna iunie al liderilor UE, pentru susținerea înființării de locuri de muncă.
Economia zonei euro s-a contractat cu 0,2% în primul trimestru, iar estimările indică stagnare în trimestrul al doilea, înainte de a reveni pe creștere. BCE estimează o contracție de 0,5% pentru PIB al zonei euro în acest an.
Recesiunea zonei euro pune BCE în postura de a încerca să sprijine economia prin reducerea dobânzii de politică monetară și prin posibile măsuri neconvenționale de îmbunătățire a accesului companiilor la credite. BCE a coborât în mai dobânda cheie la minimul reord de 0,5%.
Austria are cel mai redus șomaj din UE, potrivit datelor Eurostat, de 4,9%, în timp ce Grecia, cu 27%, și Spania, cu 26,8%, înregistrează cel mai ridicate rate.