Șomajul este în creștere în Statele Unite, ceea ce va forța Fed să treacă la RELAXAREA politicii monetare
Ritmul angajărilor a încetinit în Statele Unite, iar rata șomajului a atins cel mai ridicat nivel din ultimii aproape trei ani, sugerând deteriorarea rapidă a situației de pe piața muncii și plasând Rezerva Federală (Fed) pe un parcurs de reducere a dobânzilor începând din septembrie.
Numărul locurilor de muncă din afara sectorului agricol a avut o creștere de 114.000 de unități în iulie, a anunțat vineri Biroul pentru Statistici din domeniul Muncii. Pe fondul reducerii ritmului angajărilor, rata șomajului a crescut pentru a patra lună consecutivă, atingând nivelul de 4,3%.
Noile cifre semnalează riscul unei scăderi abrupte a activităților economice, ceea ce are efecte clare pe burse. În noul context, oficialii din cadrul Rezervei Federale (Fed), instituia bancară centrală din SUA, ar putea fi nevoiți să relaxeze politica monetară, pentru a reduce presiunile asupra companiilor și asupra pieței muncii.
Președintele Fed, Jerome Powell, a anunțat miercuri, în contextul deciziei de menținere a nivelului dobânzilor de referință, că se va concentra atât pe stabilizarea inflației, cât și pe îmbunătățirea condițiilor de pe piața muncii. Powell a sugerat că prima reducere a dobânzilor ar putea avea loc în septembrie.
”Înăsprirea condițiilor de pe piața muncii arată doar semne mici de stabilizare. În actualul ritm, se va ajunge dincolo de limita normalizării graduale. Ne așteptăm la menținerea tendinței de creștere a șomajului, care ar putea atinge 4,5% până la sfârșitul anului”, a afirmat Jerome Powell.
Însă analiștii cred că este necesară relaxarea rapidă a condițiilor financiare, pentru stimularea activităților economice.
”Acest mediu înseamnă accelerarea reducerilor. Fed tindea deja spre evitarea recesiunii sau spre ceea ce ei numesc a fi continuarea expansiunii economice. Noile date vor forța Fed să adopte o poziție favorabilă temperării situației de pe piața muncii”, afirmă economistul Derek Tang, citat de grupul media Bloomberg.
Foto: Profimedia
Citește și: