Prima pagină » Știri externe » Somația UE pentru Marea Britanie. Obligația pe care Londra trebuie să și-o asume în cel mult două săptămâni

Somația UE pentru Marea Britanie. Obligația pe care Londra trebuie să și-o asume în cel mult două săptămâni

Somația UE pentru Marea Britanie. Obligația pe care Londra trebuie să și-o asume în cel mult două săptămâni
Detalii pe Gândul

Întrebat vineri, în cursul unei conferințe de presă, dacă a fost stabilit un termen de două săptămâni până la care Marea Britanie trebuie să ofere clarificări sau concesii privind obligațiile financiare, Michel Barnier a răspuns simplu: „Da”.

Potrivit estimărilor, Marea Britanie trebuie să achite obligații financiare cuprinse între 60 și 100 de miliarde de euro aferente apartenenței la Uniunea Europeană.

Michel Barnier a reiterat că Londra trebuie să ofere clarificări privind obligațiile financiare, statutul imigranților europeni post-Brexit și frontiera între Irlanda de Nord și Irlanda înaintea summitului UE din 14-15 decembrie, unde se va decide dacă Bruxellesul va demara etapa negocierilor pe tema viitoarelor relații bilaterale. 

David Davis, ministrul britanic pentru Brexit, a reiterat, vineri, că Marea Britanie intenționează să abordeze la momentul oportun chestiunea sensibilă a obligațiilor financiare, afirmând că se așteaptă la „flexibilitate” din partea Uniunii Europene.

Marea Britanie își va onora obligațiile financiare, a subliniat David Davis. Problema este că Marea Britanie este dispusă la achitarea unei sume de doar 22 de miliarde de euro.

„Este momentul ca ambele părți să caute împreună soluții. Pentru a rezolva problemele, este necesar ca ambele părți să dea dovadă de flexibilitate și pragmatism”, a declarat David Davis după noua sesiune de negocieri pe tema Brexit.

„Trebuie să ajungem cu discuțiile la viitoarea relație bilaterală. Pentru acest lucru, ambele părți trebuie să aibă încredere în rezultatul comun al negocierilor. Rămânem disponibili și intenționăm să asigurăm acest rezultat în săptămânile rămase înaintea summitului Consiliului European programat în decembrie”, a spus David Davis.

Reprezentanții Bruxellesului și Londrei negociază în prezent condițiile ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană. În etapa a doua a negocierilor vor fi stabilite viitoarele relații bilaterale. 

Michel Barnier a explicat că liderii UE vor decide în cursul reuniunii din 14-15 decembrie dacă există suficiente progrese în negocierile cu Marea Britanie pentru a trece la faza a doua a negocierilor.

Marea Britanie trebuie să mențină „modelul european” dacă vrea relații bune cu Uniunea Europeană post-Brexit, a avertizat joi Michel Barnier, recomandând Londrei să evite apropierea de Statele Unite. „Mă mir foarte mult când îl aud pe secretarul american al Comerțului, Wilbur Ross, cerându-le britanicilor la Londra să se îndepărteze de Europa pentru a avea relații convergente cu alții – cu mai puține reglementări, cu standarde mai mici privind mediul înconjurător, sănătatea, alimentația, legislația financiară, fiscală și în domeniul muncii”, a declarat Michel Barnier.

„Marea Britanie a ales să părăsească Uniunea Europeană. Dar oare vrea și să se distanțeze de modelul european? Aceasta este o chestiune diferită”, a adăugat Michel Barnier. „Britanicii trebuie să ne spună dacă vor să adere în continuare la modelul european. Răspunsul lor este important, deoarece va stabili direcția de discuții privind viitorul parteneriat și condițiile de ratificare”, a atras atenția negociatorul Uniunii Europene pe tema Brexit.