Noul premier grec Alexis Tsipras și-a afirmat miercuri intenția de a „renegocia” un acord „viabil și just” cu partenerii săi europeni, declarându-se în același timp pregătit să „verse sânge” pentru a „reda demnitatea grecilor”.
Un sondaj realizat însă de Pew Research Center în primăvara anului 2014 arăta că doar o treime din greci au o părere pozitivă vizavi de Uniunea Europeană: numai 17% dintre aceștia consideră benefică integrarea țării în UE. Mai mult, o majoritate copleșitoare – 85% – apreciază că UE nu înțelege pe deplin nevoile cetățenilor.
Cât privește „demnitatea grecilor”, un studiu anterior al Pew Research Center releva că imaginea pe care grecii o au despre ei înșiși este destul de diferită de percepția altor țări despre ei.
FOTO: Pew Research Center
Așdar, grecii se consideră pe ei înșiși ca fiind „cei mai muncitori” și „cei mai de încredere” din UE, iar pe italieni și germani îi vad ca fiind „cei mai leneși”, respectiv, „cei mai de neîncredere”.
Spre comparație, cetățenii tuturor celorlate țări incluse în sondaj – Marea Britanie, Franța, Germania, Italia, Spania, Polonia și Cehia – i-au desemnat „câștigători” pe germani la categoriile oamenilor „cei mai muncitori” și „cei mai de încredere”.
Grecii au fost însă nominalizați la categoria „cei mai leneși” de către Marea Britanie, Germania, Spania, Polonia și Cehia, dar și la categoria „cei mai de neîncredere” de către Franța, Germania și Cehia.
În respectivul sondaj se regăsesc și românii, considerați de italieni drept „cei mai leneși”.