SONDAJ. Cei mai mulți dintre europeni nu mai au încredere în politicieni și în partidele politice
Cei mai mulți dintre cetățenii Uniunii Europene nu mai au încredere în partidele politice și în politicieni și sunt de părere că oamenii politici nu se interesează de bunăstarea lor, potrivit unui sondaj realizat de Agenția pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene (FRA), publicat miercuri.
În timp ce, în medie, 60% dintre europeni se simt dezamăgiți de politicieni, procentul este și mai mare în cazul persoanelor care se confruntă cu probleme financiare, informează site-ul agenției de presă DPA.
Dintre aceștia, 73% susțin că se simt neglijați de oamenii politici, se arată în studiul agenției europene de la Viena.
Pentru a analiza opiniile europenilor cu privire la democrație, statul de drept și drepturile omului, FRA a analizat răspunsurile primite de la 35.000 de persoane din statele UE, din Marea Britanie și din Macedonia de Nord, stat candidat pentru aderarea la Blocul comunitar.
Potrivit sondajului, nouă din zece cetățeni europeni cred că drepturile fundamentale ale omului sunt importante în procesul de creare a unei societăți mai echitabile.
Cu toate acestea, o treime dintre respondenți spun că drepturile omului îi ajută doar pe aceia care nu se fac demni de ele, precum criminalii sau teroriștii.
Mai puțin de jumătate dintre respondenții care sunt șomeri sau au probleme financiare serioase simt că toți cetățenii se bucură de aceleași drepturi, potrivit sondajului.
Sondajul arată o acceptare îngrijorătoare a corupției în rândul europenilor
DPA notează că, din nefericire, corupția este încă relativ acceptată de populația europeană în anumite situații.
Astfel, deși doar 4% dintre respondenți au recunoscut că un oficial sau funcționar public le-a cerut bani, favoruri sau cadouri pentru a beneficia de anumite servicii, peste o treime dintre participanți au declarat că, din punctul lor de vedere, este acceptabilă oferirea unor astfel de favoruri pentru a obține mai rapid anumite servicii.
În Franța și Croația, aproximativ jumătate dintre respondenți ar accepta aceste forme de corupție pentru a grăbi anumite proceduri, în timp ce în Cehia și Slovacia rata acceptării ajunge chiar la 60%.
„Numărul oamenilor care se simt dezamăgiți de corupție și de modul în care societatea noastră democratică funcționează ar trebui să determine statele europene să ia măsuri”, spune directorul FRA, Michael O’Flaherty.
Agenția face apel la statele membre să lupte în continuare împotriva corupției și să îi includă și pe cei care se simt neglijați în procesele de decizie.
De asemenea, FRA adaugă că guvernele ar trebui să se adreseze și tinerilor și să îi încurajeze pe aceștia să se implice în viața politică.
Sondajul mai arată că tinerii sunt mai puțin atașați de valorile democratice și de statul de drept.
Astfel, în timp ce aproape 70% dintre pensionari sunt de acord că este important ca partidele de opoziție să critice liber guvernul, mai puțin de 60% dintre tinerii de până în 30 de ani sunt de aceeași părere.
Aproape jumătate dintre tineri sunt de acord cu darea de mită în anumite situații, în timp ce doar 35% dintre respondenții din alte grupe de vârstă sunt de acord cu acest lucru.