Prima pagină » Știri externe » Sondaj: Numai unul din zece germani ar fi pregătit să-și apere țara cu armele în caz de RĂZBOI, iar 24% ar fugi din țară

Sondaj: Numai unul din zece germani ar fi pregătit să-și apere țara cu armele în caz de RĂZBOI, iar 24% ar fugi din țară

Sondaj: Numai unul din zece germani ar fi pregătit să-și apere țara cu armele în caz de RĂZBOI, iar 24% ar fugi din țară

În caz de război, numai unul din zece germani ar fi pregătit să-și apere țara cu armele, potrivit unui sondaj reprezentativ YouGov. Astfel, 5% s-ar oferi voluntari, alți 6% ar aștepta să fie chemați în caz de război și folosiți pentru apărarea națională, iar 24% ar părăsi țara cât mai repede.

Potrivit sondajului, unul din trei (33%) ar încerca să-și continue viața obișnuită cât mai bine posibil. Aproape fiecare al patrulea german (24%) ar părăsi țara cât mai repede posibil în caz de război, proporția fiind mai mare în rândul generației mai tinere. Practic nu există diferențe între Est și Vest, potrivit Bild.

Întrebarea, adresată la 2.000 de alegători adulți a fost: „Să presupunem că ar exista semne ale unui atac militar asupra Germaniei, comparabil cu atacul rusesc asupra Ucrainei care a început în februarie 2022. Ce crezi că ar fi cel mai probabil să faci personal într-o situație ca asta?”

În mod surprinzător, dorința de a apăra țara este cea mai mare printre alegătorii Verzilor.

Potrivit sondajului, puțin mai mult de unul din cinci cetățeni germani știe să folosească o armă de foc: la întrebarea dacă au învățat să folosească o armă, 23% dintre participanți au răspuns „da” și 74% „nu”. 3% dintre cei chestionați nu au oferit informații.

Germanii sunt împărțiți cu privire la reactivarea recrutării în următorii zece ani.

42% dintre cei chestionați presupun că serviciul militar va reveni. 37% dintre germani nu cred asta. 21% dintre cei chestionați nu au vrut să spună nimic despre asta.

Ministrul Apărării, Boris Pistorius (62 de ani, SPD), a descris recent suspendarea recrutării de către guvernul federal în 2011 ca pe o greșeală – dar, în același timp, a subliniat că aceasta nu poate fi readusă „cât ai clipi din ochi”.

Marinela Sârbu este absolventă a Facultății de Jurnalism în cadrul Universității Hyperion din București. În presa scrisă, a activat timp de doi ani ca redactor pe secția Externe în cadrul agenției ... vezi toate articolele

Citește și