Gaiyathiri Murugayan, soția unui ofițer de poliție din Singapore (Kelvin Chelvam), a recunoscut că și-a înfometat, torturat și omorât-o în bătaie menajera Phiang Ngaih Do, originară din Myanmar. Aceasta ajunsese la doar 24 kg când a murit, în 2016. Procurorii au catalogat faptele sale drept „cu totul inumane”, relatează Digi 24, care citează BBC News.
Săptămâna aceasta, Gaiyathiri Murugayan, în vârstă de 40 de ani, a pledat vinovată în fața unui tribunal din Singapore pentru 28 de acuzații, inclusiv omucidere împotriva lui Piang Ngaih Don. Dacă este condamnată, ar putea fi închisă pe viață.
Instanța a aflat că Piang a început să lucreze pentru Murugayan în 2015, fiind la primul său loc de muncă în străinătate. Murugayan a început să o abuzeze, încă din octombrie 2015, după ce a considerat că Piang era „lentă, mizerabilă și mânca prea mult”, potrivit presei locale.
Imaginile de pe camerele instalate în casă au înregistrat abuzurile pe care femeia le-a suferit în ultima lună a vieții, fiind adesea bătută de mai multe ori pe zi. Murugayan ar fi ars-o și cu un fier de călcat fierbinte.
Potrivit anchetatorilor, Piang primea de mâncare doar felii de pâine înmuiate în apă, resturi din frigider sau orez. A slăbit 15 kg – aproximativ 38% din greutatea ei totală – în 14 luni.
Decesul menajerei a survenit în iulie 2016, după ce a fost bătută ore în șir de Murugayan și de mama acesteia.
Procurorii au cerut închisoare pe viață pentru Murugayan, în timp ce avocații apărării solicită o pedeapsă redusă, susținând că suferea de depresie în acel moment și că a fost diagnosticată cu tulburare de personalitate obsesiv-compulsivă.
Soțul ei, ofițerul de poliție Kelvin Chelvam, și mama soției sale se confruntă, de asemenea, cu mai multe acuzații. Bărbatul a fost concediat, încă din anul morții menajerei.
Ministrul forței de muncă din Singapore, Josephine Teo, a declarat că situația menajerei nu a fost remarcată, deși autoritățile au mers de mai multe ori la locuința cu pricina.
Singapore găzduiește aproximativ 250.000 de lucrători casnici străini, de obicei din țări precum Indonezia, Myanmar sau Filipine.
Iar acesta este doar unul din cazurile de abuz asupra lucrătorilor casnici, înregistrate în ultimii ani în bogatul oraș-stat. În 2017, un cuplu a fost închis pentru că și-a înfometat menajera din Filipine. În 2019, un alt cuplu a fost închis pentru că a abuzat un muncitor din Myanmar.
În acest context, ONG-urile și-au arătat, de mai multe roi, îngrijorarea în legătură cu modul în care sunt tratați lucrătorii casnici străini, cei mai mulți provenind din țările vecine, mult mai sărace.
Coreea de Nord a aservit prizonierii politici, inclusiv copiii, pentru a contribui la creșterea exporturilor și a câștiga valută străină, ca parte a unui sistem direct legat de programele sale nucleare și de rachete, a declarat un grup pentru drepturile omului din Coreea de Sud.
Potrivit The Guardian, Alianța cetățenilor pentru drepturile omului din Coreea de Nord (NKHR), cu sediul în Seul, a lansat un studiu care analizează o legătură complicată între exploatarea cetățenilor săi din Coreea de Nord, producția de bunuri pentru export și programele sale de arme.
Raportul, intitulat Exportul de cărbune din Coreea de Nord, spune că Phenianul a operat un sistem de tip „fraudă piramidală” pentru a forța persoanele deținute în lagărele de prizonieri să producă cote de cărbune și alte bunuri pentru export.
Descoperirile sale oferă o perspectivă mai profundă asupra modului în care lagărele contribuie la rețeaua de comerț cu cărbune din Coreea de Nord, după ce Organizația Națiunilor Unite a interzis exporturile de mărfuri pentru a înăbuși finanțarea programelor de rachete nucleare și balistice de la Phenian și după ce agențiile pentru drepturile omului au raportat încălcări grave ale drepturilor în tabere.
Mai mulți diplomați ruși, alături de familiile lor, au părăsit Coreea de Nord, la bordul unei… drezine, din cauza măsurilor stricte impuse de Phenian în pandemia de coronavirus.
De la începutul lui 2021, Coreea de Nord a interzis intrarea și ieșirea din statul-„hermit” a trenurilor și, totodată, majoritatea zborurilor internaționale au fost sistate, scrie BBC, citat de g4media.ro.
Astfel, diplomații ruși au fost forțați de împrejurări să-și încarce bagajele într-o drezină și să o împingă circa un kilometru, peste granița cu Rusia!