Prima pagină » Știri externe » S&P se așteaptă ca Grecia să rămână în recesiune și anul următor, pentru al șaptelea an consecutiv

S&P se așteaptă ca Grecia să rămână în recesiune și anul următor, pentru al șaptelea an consecutiv

S&P se așteaptă ca Grecia să rămână în recesiune și anul următor, pentru al șaptelea an consecutiv
Economia Greciei va rămâne în recesiune și anul următor, pentru al șaptelea an consecutiv, iar șomajul va atinge un nou record, de 28,5%, estimează agenția de rating Standard & Poor's (S&P), citată de cotidianul Kathimerini.

Economia Greciei va rămâne în recesiune și anul următor, pentru al șaptelea an consecutiv, iar șomajul va atinge un nou record, de 28,5%, estimează agenția de rating Standard & Poor’s (S&P), citată de cotidianul Kathimerini.

Astfel, S&P se așteaptă la o scădere a PIB cu 1% anul următor. Agenția a confirmat ratingul țării la „B-„.

Nivelul ridicat al datoriei, precum și riscurile de instabilitate politică și socială sunt principalii factori care au determinat o poziție mai precaută a analiștilor S&P.

Fundamentele economiei Greciei s-au îmbunătățit, dacă este luat în calcul deficitul de cont curent redus, ajustarea bugetară și creșterea competitivității. De asemenea, partenerii europeni ai țării sunt deciși să păstreze Grecia în zona euro, notează agenția de rating.

Pe de altă parte datoria guvernamentală și cea externă a economiei rămân uriașe, iar provocările economice și politice dificile. Agenția este îngrijorată și de impactul social al recesiunii prelungite.

S&P estimează o contracție a PIB de 1% anul următor, față de o scădere de 4% în acest an. Prognoza agenției contrastează cu așteptările guvernului elen și creditorilor internaționali, care estimează revenirea economiei pe creștere anul următor.

Grecia se află în al șaselea an de recesiune, după ce criza financiară a lovit puternic capacitatea statului de a-și refinanța pe piața internațională datoriile foarte ridicate, în timp ce pachetele de împrumuturi de la statele zonei euro și FMI, folosite ca alternativă, au fost condiționate de măsuri dure de austeritate, cu impact imediat negativ asupra economiei.

Țările din zona euro și FMI au pus la dispoziția guvernului de la Atena, începând din mai 2010, două pachete de împrumuturi externe, totalizând 240 de miliarde de euro.

Autor

Citește și