Racheta SpaceX Falcon 9 a decolat și urmează să atingă cel mai înalt punct de pe orbită, aflat la o distanță de aproximativ 1.400 de km de Terra. Misiunea Polaris Dawn este condusă de miliardarul Jared Isaacman.
Nici un om nu a ajuns atât de departe în spațiu, de când programul Apollo al NASA s-a încheiat în anii 70, relatează BBC. Prin comparație, Stația Spațială Internațională (SSI) se află la o distanță de doar circa 400 de km de Terra.
Misiunea are ca scop testarea echipamentelor și costumelor spațiale. Astronauții vor traversa o zonă cunoscută sub numele de centura Van Allen, care are niveluri ridicate de radiații.
Deși expunerea va fi limitată, trecerea echivalează cu trei luni petrecute pe SSI. Experții au dubii legat de cum va primi organismul uman o cantitate atât de mare de radiații, deși încadrată în limitele normale, într-un timp atât de scurt.
La jumătatea cursei, aproximativ 700 de km de Pământ, astronauții vor efectua o plimbare spațială, pentru a demonstra eficiența costumului.
Echipajul este format din patru oameni: miliardarul Jared Isaacman, un pilot pensionat din aviația americană și doi ingineri din cadrul SpaceX. În mod paradoxal, Isaacman este cel mai experimentat din cadrul grupului, având o misiune în plus la activ.
„Până acum, doar țările au putut efectua o plimbare în spațiu. SpaceX are ambiții uriașe: de a vizita alte planete și de a le coloniza. Pentru a ajunge acolo, trebuie să efectuăm o serie de teste pentru a fi pregătiți. Costumele noastre nu sunt doar un articol vestimentar, reprezintă vârful tehnologiei care ne va permite să ajungem într-o bună zi pe Marte”, a declarat Isaacman, înainte de decolare.
Dacă testele privind impactul radiațiilor de pe centura Van Allen și plimbarea în spațiu vor fi un succes, atunci acestea vor fi baza unor viitoare misiuni pe Lună sau pe Marte. Interesant este faptul că această explorare spațială a fost finanțată aproape integral din veniturile lui Isaacman.
CITEȘTE ȘI: