Spania a ajuns la 4 milioane de șomeri! De la o lună la alta, tot mai mulți oameni rămân fără loc de muncă

Publicat: 02 02. 2021, 12:44
Spania a ajuns la 4 milioane de șomeri! De la o lună la alta, tot mai mulți oameni rămân fără loc de muncă / Sursa FOTO: https://www.lanereport.com

Spania trăiește o adevărată dramă. Sunt 4 milioane de șomeri și o creștere alarmantă a numărului celor care rămân fără un loc de muncă! După ce restricţiile impuse pentru a stopa răspândirea pandemiei de coronavirus (Covid-19) au continuat să limiteze activitatea, oamenii nu-și mai găsesc de lucru nicăieri, iar asta nu face decât să arunce țara în criză.

Numărul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă a crescut în ianuarie cu 1,96% comparativ cu luna precedentă, ajungând la 3,96 milioane.

40.000 de job-uri noi, 219.000, eliminate!

Aproape 40.000 de locuri de muncă au fost create în ianuarie, dar, excluzând efectul de calendar, au fost eliminate 219.000 de slujbe. Astfel, în sistemul de securitate socială al Spaniei au ajuns să fie înregistrați peste 19 milioane de muncitori! Faţă de criza financiară din 2009, şomajul este ţinut sub control datorită schemei naţionale de protecţie a muncii – ERTE – menită să limiteze numărul concedierilor. La finalul lunii ianuarie, 739.000 de persoane beneficiau de acest program, faţă de aproape trei milioane în aprilie. Cele mai multe slujbe pierdute sunt în industria ospitalităţii, deoarece noile restricţii afectează turismul, barurile şi restaurantele.

Conform datelor Eurostat, în rândul celor 27 de state membre ale UE, cea mai ridicată rată a şomajului în decembrie s-a înregistrat în Spania (16,2%).

Spania, afectată sever de pandemie, a înregistrat anul trecut cel mai sever declin al economiei de la Războiul Civil din 1936-1939, iar restricţiile dure impuse de la începutul anului sugerează că redresarea în acest an nu va fi atât de solidă cum se anticipa. A patra economie a zonei euro s-a contractat anul trecut cu 11%, faţă de un avans de 2% în 2019. Scăderea din 2020, pe fondul prăbuşirii sectorului crucial al turismului, depăşeşte declinul economiei în cei cinci ani care au trecut de la criza financiară globală care a început în 2008.

Spania este a doua cea mai vizitată ţară din lume, după Franţa, iar turismul este crucial pentru economie, contribuind cu aproximativ 12% la Produsul Intern Brut (în 2019).