Spania: Decizie în premieră a regelui după 41 de ani de democrație

Publicat: 27 04. 2016, 14:34
Actualizat: 06 07. 2016, 00:10

Decizia suveranului a venit după ce timp de patru lui partidele nu au reușit să încheie un acord pentru formarea unei coaliții de guvernare. Nici unul dintre partidele din Parlamentul de la Madrid nu a reușit să obțină majoritatea la alegerile din 20 decembrie iar ulterior nu au reșit să facă vreo alianță care să ducă la alctuirea unui guvern. Comunicatul Casei Regale, emis după ce-a de-a treia rundă de negocieri cu partidele menționeză că regele  a cosntatat că ” nu există nici un candidat care are suportul necesar pentru a forma guvernul”informează elmundo.es

Anterior deciziei, Regele Felipe al Vl a discutat cu șefii pertidelor care i-au comunicat pe rând că nu au sprijinul necesar pentru a se supune unei dezbateri de învestire. Politicienii au dat vina unii pe alții pentru blocajul politic instituit și nu s-au sfiit să se acuze de lipsă de voință pentru alcătuirea unei coaliții care a dus la o situație fără ieșire. 

Actul de dizolvare al Parlamentului va fi promulgat la 2 mai iar noile alegeri vor avea loc conform legislației spaniole 54 de zile mai târziu pe data de 26 iunie.

După reveneirea la putere a regelui în 1975, aceasta este prima criză politică de acest fel înregistrată în Spania. Acest Parlament a fost de altfel și protagonistul cele mai scurte legislaturi din democrația spaniolă. Parlamentul rezultat din alegerile din 20 decembrie a fost unul fragmentat, împărțit între patru mari partide: Partidul Popular care avea cel mai mare număr de locuri 123, dar insficient pentru a guverna, secondat de socialiși. Locurile următore au fost ocupate de două partide antisistem Podemos și Ciudadanos.

Presa spaniolă a mai precizat că în ciuda paralizării vieții politice, decizia Regelui Felipe Vl nu a afectat restul societății spaniole, iar instituțiile statului au funcționat corect și normal.