Spania, Portugalia, Irlanda și Grecia, retrageri de depozite bancare de 326 mld. euro într-un an

Spania, Portugalia, Irlanda și Grecia, retrageri de depozite bancare de 326 mld. euro într-un an
Retragerile masive de depozite din Spania, Portugalia, Irlanda și Grecia, care au totalizat 326 miliarde euro în ultimele 12 luni, coincid cu intrări de valoare apropiată în statele cu economie solidă din zona euro și pun în pericol stabilitatea și sustenabilitatea monedei unice.
Publicat: 19/09/2012, 12:44
Actualizat: 02/02/2019, 01:34

Bănciel din cele patru țări de la periferia zonei euro au pierdut în perioada august 2011 – iulie 2012 depozite de 326 miliarde euro, potrivit unei analize Bloomberg, situație care pune în pericol revenirea economică a Europei și subminează unul dintre principiile de bază ale monedei unice, un sistem financiar integrat.

Băncile elene și irlandeze se confruntă cu această situații încă din 2010, iar anul trecut li s-au alăturat instituțiile de credit din Spania și Portugalia, potrivit unei analize Bloomberg.

Retragerile de depozite din cele patru state coincid cu intrări de valoare apropiată, de aproximativ 300 miliarde euro, în băncile din șapte țări cu economii solide, printre care Germania și Franța, situația generând o fragmentare a creditării la nivelul zonei euro și un sistem bancar în două viteze, care blochează creșterea economică și zădărnicește măsurile luate de Banca Centrală Europeană la aniversarea a trei ani de la declanșarea crizei datoriilor de stat.

„Ieșirile de capital conduc la dezintegrarea zonei euro și adâncesc divergențele dintre periferie și centru. Companiile plătesc cu 1-2 puncte procentuale mai mult pentru a se împrumuta în țările cu probleme, iar o astfel de diferență nu permite creșterea economiei”, comentează pentru Bloomberg Alberto Gallo, analist șef pentru Europa la Royal Bank of Scotland, Londra.

Retragerile de depozite forțează băncile din statele de la periferia zonei euro să plătească dobânzi mai mari pentru a atrage clienți, care ajung în Grecia chiar până la 5%.

Costurile mai ridicate de finanțare sunt reflectate în costul creditului pentru companii și populație.

Dobânda medie din Grecia pentru credite noi acordate companiilor nefinancare a fost de peste 7% în luna iulie, iar în Spania și Italia a urcat la 6,5%, respectiv 6,2%, potrivit datelor Băncii Centrale Europene (BCE). În Germania, Franța și Olanda, aceeași dobândă s-a cifrat la 4%.

Băncile din Germania și Franța au redus creditarea către instituțiile de credit din Grecia, Irlanda, Portugalia, Spania și Italia cu 100 miliarde de dolari în anul aprilie 2011 – martie 2012, potrivit datelor Băncii Reglementelor Internaționale. Pe lângă depunerile efectuate de companii și populație, BCE ia în calcul și creditarea interbancară drept depozite.

Totodată, băncile din statele cu economii sănătoase au tăiat creditarea către guvernele din țările de la periferie, care sunt finanțate în tot mai mare măsură de instituții de credit autohtone, adâncind divergențele și fragmentarea creditării la nivelul zonei euro.

FMI a avertizat în aprilie că fragmentarea financiară pe linii naționale limitează beneficiile integrării economice și financiare care stau la baza monedei unice.

Finanțarea pierdută de bănci din cauza retragerii depozitelor și dispariției surselor externe de credit a fost acoperită în mare măsură de BCE, prin operațiunile de refinanțare pe termen lung LTRO. La finele lunii iulie, soldul creditelor BCE către băncile din cele 5 țări totaliza 820 miliarde euro, potrivit datelor Bloomberg. Băncile centrale din Irlanda și Grecia au distribuit la rândul lor un total de 148 miliarde euro către instituțiile de credit care nu făceau față cerințelor de capital și lichiditate numai prin finanțarea atrasă de la BCE.

Depozitele bancare din Spania au scăzut cu 7% în perioada ianuarie-iulie, după un declin de 4% în iulie-decembrie 2011. În Portugalia, retragerile au accelerat de la 1% la 6%, iar în Irlanda de la stagnare la minus 10%.

Banco Santander, cel mai mare grup financiar spaniol, a pierdut în luna iulie 6,3% din depozitele din Spania, iar Eurobank Ergasias, a treia bancă din Grecia, a înregistrat în cele 12 luni încheiate pe 31 martie o scădere de 22% a depozitelor constituite de consumatori. La Alpha Bank, scăderea se cifrează la 26%.

Guvernul și băncile irlandeze susțin că depozitele de la cele mai mari trei bănci, controlate de stat după ce au fost naționalizate în timpul crizei financiare mondiale, s-au stabilizat după aproape trei ani de scădere. Irlanda a naționalizat aproape jumătate din bănci în 2010 și le-a recapitalizat cu un total de 63 miliarde euro pentru a evita prăbușirea sistemului financiar după colapsul pieței imobiliare. Spania încearcă să evite acest scenariu, deoarece ar costa sute de miliarde de euro, și a obținut în iunie o linie de finanțare de 100 miliarde euro de la UE pentru recapitalizarea isntituțiilor de credit.

Declinul depozitelor din Italia a fost oprit în acest an cu prețul unei creșteri de aproape 50% a dobânzilor oferiet, la o medie de 3,1% în iulie. Băncile spaniole plătesc 2,4% după o perioadă îndelungată de plafonare a dobnâzilor la depozite de către autorități. Interdicția a fost ridicată însă în august, iar băncile au început să majoreze ratele plătite pentru depozite.

În Germania, dobânda medie plătită la depozite în iulie a fost de 1,5%. În 2010, dobândile la depozite din Italia și Germania aveau valori apropiate, de aproximativ 1,3%.

Creditele de consum din Italia cu scadența de maximum 12 luni au ajuns la dobânzi medii de 8,2% în iulie, depășind ratele din Grecia și Portugalia. Consumatorii din Spania plătesc 7,3% în aceleași condiții, față de 4,5% în Germania, fără a pierde din vedere că toate aceste state folosesc aceeași monedă.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce sancțiune a primit un şofer din Vâlcea după ce şi-a împodobit BMW-ul cu luminițe
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Cum ar vota românii cu pregătire superioară la alegerile prezidențiale. Diaspora, marea necunoscutǎ. Surprizele studiului...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
O tânără care a făcut un test ADN ca să afle care este istoria familiei...
Cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Ce s-a întâmplat cu artistul de 69 de ani
Cauza MORȚII lui Gabriel Cotabiță! Solistul s-a chinuit ENORM în ultimele clipe de viață
Haos pe șosele, trafic paralizat și viscol în jumătate de ţară. Zona în care zăpada...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Întrebare de ȘCOALĂ: Câte LATURI are Marea Piramidă din Giza?
Şoferii cu permis categoria B care dau iar examen. Regula care nu ii lasă să...
Ultima etapă. Pensionarii care mai au patru luni la dispoziție pentru a-și rezolva dosarele
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Orașul din România în care va fi construită o fabrică de baterii de 50 de...