Prima pagină » Știri externe » Spania prelungește reducerile de taxe la energie până în mai 2022

Spania prelungește reducerile de taxe la energie până în mai 2022

Spania prelungește reducerile de taxe la energie până în mai 2022
Sursa foto: Shutterstock

Autoritățile din Spania au decis să extindă, până în mai 2022, reducerile de taxe care au fost adoptate pentru a atenua din impactul creșterii facturilor la energie asupra cetățenilor.

Anunțul a fost făcut marți de către purtătorul de cuvânt al Guvernului spanio, Isabel Rodriguez, informează Agerpres.

Pachetul de măsuri a fost introdus în luna iunie și urma să expire la finalul acestui an, dar autoritățile au decis prelungirea acestuia. Extinderea măsurilor va costa aproximativ două miliarde de euro, a declarat Rodriguez după ședința săptămânală de Guvern.

Cererea solidă pentru energie, pe fondul redresării activităţii economice în urma pandemiei, întreruperile în aprovizionare şi stocurile scăzute au dus un nivel record al preţurilor gazelor naturale şi electricităţii în Europa şi este puţin probabil ca ele să scadă înainte de finalul iernii.

„Perspectivele preţurilor la energie electrică – care miercuri vor atinge un nou nivel record – nu sunt deloc promiţătoare. Este esenţial să menţinem reducerile şi suspendările de taxe care sunt reflectate în facturile noastre la electricitate”, a declarat ministrul Energiei şi Mediului, Teresa Ribera.

Potrivit acesteia, va fi menținută cota de TVA de 10% pentru facturile la energie (redusă de la 21%), în timp ce taxa specială pentru electricitate va rămâne la 0,5%. Totodată, taxa de co-generare de 7% va rămâne suspendată până în data de 31 martie.

Pentru a-i proteja pe consumatorii casnici, afectaţi şi ei de creşterea preţurilor la electricitate, Guvernul de la Madrid va plăti o subvenţie de 90 de euro gospodăriilor defavorizate pentru a le ajuta să îşi plătească facturile la electricitate în perioada iernii.

Criza energetică afectează puternic bugetele țărilor europene

Creşterea preţurilor la energie afectează bugetele tuturor ţărilor din Europa, pe măsură ce guvernele cresc cheltuielile pentru a ajuta consumatorii şi companiile să facă faţă facturilor tot mai mari la încălzire şi electricitate, iar situaţia cel mai probabil se va prelungi și după ce trece iarna, scrie Bloomberg.

Până acum, 20 dintre cele 27 de state membre UE au adoptat deja măsuri pentru a limita impactul preţurilor mari asupra celor mai vulnerabili consumatori prin reduceri de taxe.

Alte măsuri de sprijin financiar cum ar fi vouchere sau alte instrumente limitate în timp vor depăşi 3,4 miliarde de euro şi vor ajuta la reducerea facturilor la energie pentru aproximativ 41 de milioane de consumatori şi 7,6 milioane de mici companii, se arată într-un document trimis de Comisia Europeană statelor membre.

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele

Citește și