Premierul spaniol Pedro Sanchez a demisionat, a dizolvat Parlamentul și a convocat alegeri anticipate pe 23 iulie.
Duminică, 28 mai, partidul său a fost învins în alegerile locale.
Adresându-se națiunii la televizor, Pedro Sanchez a anunțat că l-a informat deja pe Regele Felipe al VI-lea, șeful statului, despre „decizia sa de a dizolva Parlamentul și de a proceda la convocarea de alegeri generale”, care erau programate pentru sfârșitul anului.
Premierul a adăugat că este corect ca poporul spaniol să „ia acum cuvântul”.
Este o decizie care împinge tabăra adversă – conservatorii din Partidul Popular și extrema dreaptă de la Vox – să accelereze acordurile pentru un pact electoral.
Dar, prin convocarea alegerilor cu cinci luni înainte de termen, Sanchez obligă și tabăra progresistă să găsească un teren comun pentru a împiedica un viitor guvern de dreapta.
Premierul și-a asumat „personal” responsabilitatea pentru rezultatul alegerilor.
O înfrângere atât la nivel municipal – PP a obținut 31,5% față de 28,1% pentru Psoe, care a pierdut orașe cheie precum Sevilla și Valencia -, cât și la nivel regional: conservatorii au câștigat șapte Comunități Autonome din cele 12 în care s-a votat.
Cu toate acestea, doar în două – Comunidad de Madrid și La Rioja – au obținut majoritatea absolută. În toate celelalte, ei vor fi nevoiți să se alieze cu partidul Vox al lui Santiago Abascal, care a avertizat aseară: „Suntem absolut indispensabili”.
După o noapte de întâlniri, a venit răspunsul drastic al lui Sanchez. „Supuneți mandatul voinței poporului”, nu fără a deplânge faptul că noua hartă politică desenează „noi majorități formate din PP și Voz”.
Premierul a profitat de ocazie pentru a apăra activitatea guvernului său, care a trebuit să facă față mai întâi pandemiei Covidi și mai apoi consecințelor economice ale războiului din Ucraina.
„Ne aflăm în fața unei căi clare de creștere, de ocupare a forței de muncă și de coeziune socială”, a declarat el luni dimineață de la Moncloa, susținând că „Executivul a realizat marile reforme promise în discursul de învestitură, în programul de guvernare și în acordurile cu Comisia Europeană”.
Trebuie amintit că Spania preia președinția rotativă a Comisiei Europene la 1 iulie.
De aceea, a declarat premierul, este imperios necesar să se clarifice voința poporului spaniol, „ce politici ar trebui să urmeze guvernul de coaliție și ce forțe politice ar trebui conducă această etapă”.