Prima pagină » Știri externe » SPANIA. Premierul a demisionat, vor fi alegeri anticipate

SPANIA. Premierul a demisionat, vor fi alegeri anticipate

SPANIA. Premierul a demisionat, vor fi alegeri anticipate

Premierul spaniol Pedro Sanchez a demisionat, a dizolvat Parlamentul și a convocat alegeri anticipate pe 23 iulie.

Duminică, 28 mai, partidul său a fost învins în alegerile locale.

Regele Felipe al VI-lea, înștiințat în legătură cu criza politică

Adresându-se națiunii la televizor, Pedro Sanchez a anunțat că l-a informat deja pe Regele Felipe al VI-lea, șeful statului, despre „decizia sa de a dizolva Parlamentul și de a proceda la convocarea de alegeri generale”, care erau programate pentru sfârșitul anului.

Premierul a adăugat că este corect ca poporul spaniol să „ia acum cuvântul”.

Este o decizie care împinge tabăra adversă – conservatorii din Partidul Popular și extrema dreaptă de la Vox – să accelereze acordurile pentru un pact electoral.

Dar, prin convocarea alegerilor cu cinci luni înainte de termen, Sanchez obligă și tabăra progresistă să găsească un teren comun pentru a împiedica un viitor guvern de dreapta.

Premierul și-a asumat „personal” responsabilitatea pentru rezultatul alegerilor.

O înfrângere atât la nivel municipal – PP a obținut 31,5% față de 28,1% pentru Psoe, care a pierdut orașe cheie precum Sevilla și Valencia -, cât și la nivel regional: conservatorii au câștigat șapte Comunități Autonome din cele 12 în care s-a votat.

Cu toate acestea, doar în două – Comunidad de Madrid și La Rioja – au obținut majoritatea absolută. În toate celelalte, ei vor fi nevoiți să se alieze cu partidul Vox al lui Santiago Abascal, care a avertizat aseară: „Suntem absolut indispensabili”.

După o noapte de întâlniri, a venit răspunsul drastic al lui Sanchez. „Supuneți mandatul voinței poporului”, nu fără a deplânge faptul că noua hartă politică desenează „noi majorități formate din PP și Voz”.

Pedro Sanchez: „Ne aflăm în fața unei căi clare de creștere”

Premierul a profitat de ocazie pentru a apăra activitatea guvernului său, care a trebuit să facă față mai întâi pandemiei Covidi și mai apoi consecințelor economice ale războiului din Ucraina.

„Ne aflăm în fața unei căi clare de creștere, de ocupare a forței de muncă și de coeziune socială”, a declarat el luni dimineață de la Moncloa, susținând că „Executivul a realizat marile reforme promise în discursul de învestitură, în programul de guvernare și în acordurile cu Comisia Europeană”.

Trebuie amintit că Spania preia președinția rotativă a Comisiei Europene la 1 iulie.

De aceea, a declarat premierul, este imperios necesar să se clarifice voința poporului spaniol, „ce politici ar trebui să urmeze guvernul de coaliție și ce forțe politice ar trebui conducă această etapă”.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele

Citește și