Spania va suplimenta patrulele militare în regiunea Insulelor Canare și va înființa mai multe centre pentru migranți după ce, în ultima perioadă, numărul de solicitanți de azil din Africa a crescut puternic.
Peste 2.000 de oameni au ajuns în Insulele Canare dinspre Africa doar weekendul trecut, informează site-ul agenției de presă Reuters.
Ce puțin încă trei nave de patrulare, un avion, un elicopter și un submarin vor fi trimise pentru a patrula apele dintre Insulele Canare și continentul african, pe lângă forțele deja prezente în zonă, a anunțat Carolina Darias, ministrul spaniol al Administrației.
„Principalul obiectiv al acestui Guvern și al oricărui Guvern este să evităm ca oamenii să își riște viețile urcându-se la bordul acestor ambarcațiuni”, a spus Darias.
Anul acesta, aproape 16.000 de persoane au ajuns din Africa în Insulele Canare, un număr de zece ori mai mare decât totalul anului trecut.
Problemele economice tot mai mari provocate de criza COVID-19 i-au determinat pe tot mai mulți africani să emigreze, dar măsurile tot mai dure luate de către autorități în largul Mării Mediterane au făcut ca tot mai mulți migranți să aleagă să ajungă în Europa prin Oceanul Atlantic.
Aproximativ 140 de oameni au murit încercând să ajungă în Europa după ce ambarcațiunea la bordul căreia se aflau a luat foc, în apropierea coastelor Senegalului.
Madridul a anunțat că, pe lângă aceste măsuri, își propune să intensifice colaborarea cu statele africane, în principal cu Marocul, pentru a scădea numărul migranților care sosesc pe teritoriul său.
Între timp, numărul mare de migranți duce la deteriorarea condițiilor de trai ale acestora în Insulele Canare, situație criticată chiar de către un judecător.
În condițiile în care centrele pentru migranți sunt arhipline, aproape 2.000 de oameni sunt blocați în portul Arguineguin din Gran Canaria în condiții pe care judecătorul Arcadio Diaz Tehera le-a descris ca fiind „inumane și degradante”.
„Nu poți înghesui 1.980 de oameni pe 400 de metri pătrați, în primul rând pentru că nu vorbim de vite, sunt ființe umane. Nu există nici măcar condiții minime pentru aceștia”, a declarat magistratul.
Carolina Darias a declarat că autoritățile locale iau deja măsuri pentru îmbunătățirea condițiilor pentru migranți și că o fostă unitate militară va fi transformată în centru de cazare, unde vor putea locui 800 de persoane.
Ea a adăugat că mai multe unități militare vor fi transformate în centre pentru migranți.