Un bărbat a murit în Spania din cauza unei boli asemănătoare Ebola, numită febră hemoragică de Crimeea-Congo, după ce a fost mușcat de o căpușă.
Bărbatul, în vârstă de 74 de ani, a murit sâmbătă din cauza unei insuficiențe de organ în timp ce se afla în izolare la Spitalul La Paz-Carlos III din capitala Spaniei, Madrid, a declarat luni un purtător de cuvânt al spitalului pentru CNN.
Din păcate, boala este dificil de prevenit și tratat, nu există vaccin disponibil și rata mortalității este de până la 40%, conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
Bărbatul a ajuns la un spital din orașul Móstoles pe 19 iulie, cu febră și o stare generală proastă, după ce fusese mușcat de o căpușă în Buenasbodas, în provincia Toledo din centrul Spaniei, cu câteva zile mai devreme.
Pe 21 iulie, autoritățile sanitare au confirmat că bărbatul a fost infectat cu febra hemoragică de Crimeea-Congo, iar în aceeași zi a fost transferat la Spitalul La Paz-Carlos III, potrivit unui comunicat al spitalului, publicat pe 22 iulie.
În comunicatul respectiv, reprezentanții instituției sanitare transmiteau că pacientul se afla în stare stabilă, dar acesta a murit o săptămână mai târziu.
Boala este similară cu Ebola, iar simptomele inițiale includ de obicei febră bruscă, frisoane, vărsături și diaree, urmate de schimbări de dispoziție și confuzie.
Este, de asemenea, asociată cu sângerări, inclusiv sângerări nazale, capilare sparte în ochi, o erupție cutanată cauzată de sângerare în piele și semne de sângerare internă, cum ar fi sânge în urină sau scaun.
Moartea survine în mod normal în a doua săptămână de la infectare, potrivit OMS, care adaugă că pacienții care reușesc să se vindece încep să vadă o ameliorare a simptomelor la nouă sau zece zile de la apariția primelor semne de boală.
Boala este endemică în Africa, Balcani, Orientul Mijlociu și țările asiatice aflate la sud de paralela 50, potrivit OMS.
Jacob Lorenzo-Morales, directorul Institutului de Boli Tropicale și Sănătate Publică din Insulele Canare, spune că primul caz de febră hemoragică Crimeea-Conto din Spania a fost detectat în 2016, iar de atunci au existat unul până la trei cazuri confirmate în fiecare an, în centrul şi vestul ţării.
Întrucât virusul este transmis de căpușe, cazurile din Spania tind să fie detectate între aprilie și august, a spus Lorenzo-Morales. Potrivit acestuia, ca urmare a schimbărilor climatice, căpușele se reproduc mai rapid și de mai multe ori pe an.
Spania are un plan național pentru a face față bolilor transmise de căpușe, dar oamenii ar trebui să ia măsuri pentru a evita mușcăturile acestor insecte, a mai spus Lorenzo-Morales.
Sursa foto: Shutterstock