Spania va LEGALIZA statutul a 300.000 de imigranți fără acte pe an în următorii trei ani
Spania a anunțat o reformă a legii imigrației care va reglementa statutul a zeci de mii de migranți pe an, în contrast cu politicile mai dure din alte părți ale Europei.
Spania va legaliza aproximativ 300.000 de imigranți fără acte pe an în următorii trei ani, în încercarea de a-și extinde forța de muncă în contextul îmbătrânirii populației, a declarat ministrul Migrației, Elma Saiz, conform Reuters.
Spania, condusă de un guvern de coaliție minoritar de stânga, s-a dovedit în mare măsură o țară receptivă la primirea de migranți, în timp ce alte țări europene precum Italia și Germania încearcă să înăsprească controalele la frontieră.
„Spania trebuie să aleagă între a fi o țară deschisă și prosperă sau una închisă și săracă, iar noi am ales prima”, a spus Elma Saiz, adăugând că Spania are nevoie de aproximativ 250.000 până la 300.000 de lucrători străini plătitori de taxe pe an pentru a-și susține statul social.
„Vrem să facem să fie mai ușor pentru străini să obțină un loc de muncă care să corespundă profilului lor profesional și pentru companii să găsească profesioniștii de care au nevoie”, a declarat Elma Saiz.
Reforma scurtează și simplifică procedurile juridice și administrative pentru permisele de muncă și de ședere, permițând migranților să se înregistreze fie ca lucrători independenți, fie ca lucrători salariați, și oferă garanții suplimentare privind drepturile lucrătorilor.
Reforma include și vize pe termen mai lung. Solicitanților de locuri de muncă li se va prelungi viza de la trei la 12 luni, în timp ce celor cu viză de studiu li se va permite să lucreze până la 30 de ore pe săptămână.
Economia Spaniei înregistrează cea mai rapidă creștere din Uniunea Europeană, stimulată parțial de un val de imigranți calificați din America Latină care au acoperit deficitul de forță de muncă în sectoare precum tehnologia și ospitalitatea.
Agenția Fitch Ratings a arătat că migrația netă în 2022 a depășit-o pe cea din întregul deceniu precedent, contribuind la creșterea populației de vârstă activă a Spaniei și la atenuarea efectelor îmbătrânirii populației native.
Potrivit unui sondaj realizat pentru publicația El Pais în octombrie, 57% dintre spanioli consideră că există „prea multă” imigrație, în timp ce 54% consideră că proporția migranților este mai mare decât nivelul oficial al rezidenților din Spania născuți în străinătate, de 18,5%.
Foto: Profimedia
CITIȚI ȘI:
Noi PROTESTE în Franța împotriva Acordului UE-Mercosur. Care sunt nemulțumirile fermierilor