Eunice, furtuna neobișnuit de violentă care a lovit zilele acestea Marea Britanie, este una atipică și seamănă destul de mult cu „Marea Furtună” din 1987, care a dus la moartea a 18 oameni și pagube materiale uriașe.
Declarația a fost făcută pentru Digi24 de specialistul în fenomene meteorologice extreme Bogdan Antonescu.
El spune că genul acesta de furtună este asociat cu fenomenul „sting jet”, care poate afecta suprafețe mari pe perioade mai lungi de timp.
„Sunt foarte rar emise astfel de coduri și avertizări cod roșu, iar asta înseamnă că meteorologii sunt foarte siguri că fenomenul respectiv se va produce și va avea impact foarte mare. Pentru această furtună, Eunice, intensificările au putut fi anticipate și am putut avea astfel de coduri”, spune Bogdan Antonescu.
Acesta mai explică și că astfel de furtuni apar iarna și nu sunt asemănătoare din punctul de vedere al formării cu cele din timpul verii. Astfel, acestea se formează în zonele cu presiune scăzută din largul Atlanticului și se deplasează către Europa de Vest.
„Când un asemenea de centru cu presiune scăzută se intensifică rapid și scade presiunea, atunci se intensifică vântul. Ăsta a fost motivul pentru care au fost emise tot felul de avertizări legate de vânt, în special. Avertizarea nu privește alte avertizări severe, precum grindina.
Eunice s-ar putea să fie o furtună atipică. A mai fost una ca asta în 1987. Englezii o numesc The Great Storm, care a produs foarte multe pagube.
În interiorul furtunii apare o structură care se numește sting jet, este o zonă cu vânt foarte intens, iar privită din satelit seamănă cu coada unui scorpion. Când apare o asemenea intensificare în vânt, vântul acesta nu numai că e foarte intens și afectează regiuni până la 100 km, dar poate dura de la o oră la opt ore.
Într-o zonă restrânsă e posibil să avem intensificări foarte mari ale vântului, ca să ajungă la intensitatea vântului dintr-un uragan. Asta putem vedea pe Coasta de vest a Statelor Unite”, adaugă specialistul.
Furtuna Eunice a lovit vineri Marea Britanie și Irlanda. Vântul a bătut chiar și cu peste 100 de kilometri pe oră. Mai multe acoperișuri au fost distruse, iar autoritățile au fost forțate să anuleze zboruri. În Țara Galilor, peste 100.000 de oameni au rămas fără curent.
Piloții avioanelor au fost forțați să abandoneze aterizările. Companiile aeriene au anulat zeci de zboruri, în timp ce unele zboruri au căutat aterizări mai sigure pe alte aeroporturi.
Milioane de britanici au fost sfătuiţi să rămână acasă de către Met Office, care a emis o alertă de Cod roșu – cel mai ridicat nivel – pentru sud-vestul Angliei, sudul Ţării Galilor şi sud-est, inclusiv pentru Londra.
Astfel de avertismente roșii sunt relativ rare. Ultimul emis a fost în noiembrie 2021. Scoția a emis avertismente galbene pentru ninsori abundente.