Într-un documentat realizat de ITV mai mulți doctori de top susțin faptul că autoritățile din Wuhan știau de noul coronavirus cu câteva luni înainte de a face publice informațiile.
Pandemia de coronavirus ar fi putut fi evitată dacă statul asiatic ar fi spus mai devreme lumii de transmiterea virusului de la om la om, a susținut un medic de top într-un nou documentar.
Afirmațiile sunt făcute în noul documentar al ITV despre coronavirus Outbreak: The Virus That Shook the World. În acesta se afirmă faptul că China era conștientă de virus cu mult înainte de a dezvălui existența lui lumii.
Producătorii documentarului urmăresc originile virusului COVID-19, ducând telespectatorii la începuturile pandemiei, care a ucis acum peste două milioane de oameni în întreaga lume.
Acesta conține imagini filmate sub acoperire în Wuhan și personalități medicale importante care susțin că autoritățile chineze au încercat să ascundă descoperirea că boala „a sărit” de la animale, s-a răspândit rapid – și a fost mortală.
Principalii virologi din Taiwan au lansat critici dure în documentar cu privire la modul în care China a tratat focarul inițial, susținând că nu autoritățile chineze nu au cooperat cu eforturile lor de a afla mai multe despre misteriosul nou focar.
Taiwanul este autoguvernat, dar China revendică teritoriul drept al său.
Tratarea pandemiei de către autoritățile de pe insulele sale a dus la aprecierea statului la nivel mondial, deoarece numărul cazurilor și al deceselor au rămas scăzute, în ciuda apropierii sale de China continentală.
Specialistul în boli infecțioase, dr. Yi-Chun Lo, directorul general adjunct al Centrelor pentru Controlul Bolilor din Taiwan, a considerat că gestionarea Chinei a primului focar este o „mizerie” și „eșec”. Acesta le-a spus producătorilor de documentare că statul asiatic ar fi trebuit să fie mai transparent în legătură cu focarul și să transmită rapid ceea ce știa către restul lumii.
Dr. Yin-Ching Chuang, de la rețeaua de prevenire și tratament a bolilor infecțioase din Taiwan, a declarat că el și echipa sa au făcut eforturi pentru a intra în Wuhan la începutul primului focar. Acesta le-a transmis producătorilor de documentare că echipei sale i-au trebuit săptămâni bune să obțină permisiunea de a intra în oraș.
Odată ajunși acolo, s-au străduit să obțină răspunsuri dacă noul virus se răspândea între oameni, a susținut acesta.
Doctorul a declarat că au durat săptămâni bune până când oficialii chinezi au recunoscut posibilitatea ca virusul să treacă deja între oameni.
„Care a fost amploarea infecției? Cât de mare a fost această epidemie? Câți pacienți au fost afectați? Nu știam. Numai ei știau acest lucru. De ce China nu a informat mai devreme alte țări despre această problemă – transmisia de la om la om?”, s-a întrebat doctorul Chuang.
În documentar sunt prezentate și filmări realizate sub acoperire de jurnaliști.
Aceștia i-au filmat în secret pe medicii chinezi recunoscând că știau despre decese încă din decembrie 2019 și susținând că guvernul le-a spus să tacă.
Beijingul s-a confruntat cu mai multe acuzații referitoare la faptul că au ținut secret informații despre pandemie, la începuturile ei, dar neagă aceste acuzații.
China a declarat că focarul a început în Wuhan la sfârșitul lunii decembrie 2019. Dar unul dintre medici este filmat în secret, spune total altceva.
„De fapt, la sfârșitul lunii decembrie sau începutul lunii ianuarie, ruda cuiva cunoscut a murit de acest virus. Mulți dintre cei care locuiau cu el au fost, de asemenea, infectați, inclusiv oameni pe care îi cunosc”, susține un doctor.
„Cu toții am simțit că nu ar trebui să existe nicio îndoială cu privire la transmiterea de la om la om”, mai declară un altul
Medicii au susținut, după ce Wuhanul a ieșit din lockdown, că guvernul central a fost avertizat că festivitățile de Anul Nou chinezesc din ianuarie vor conduce la răspândirea focarului. Însă cererea oficialilor orașului de a fi anulată a fost ignorată în favoarea prezentării unei societăți „armonioase și prospere”, susțineau ei.
„Știam că acest virus se transmite de la om la om. Dar când am participat la o ședință de spital, ni s-a spus să nu vorbim. Liderii provinciali au spus spitalelor să nu spună adevărul”, a adăugat un alt specialist din domeniul sănătății.
Documentarul prezintă, de asemenea, imagini de pe piețele cu animale vii înghesuite în cuști, deoarece producătorii de filme au reamintit spectatorilor că încă funcționează, în ciuda presiunii internaționale de a fi interzise.
În documentar este redat și un videoclip în care un bărbat filmează în interiorul unui camion funerar plin cu trupuri, filmarea fiind făcută în perioada în care autoritățile chineze ofereau aisugrări că publicul nu are de ce să se teamă.
Organizația Mondială a Sănătății a trimis abia săptămâna trecută anchetatori independenți în China, după luni de întârzieri.
Un purtător de cuvânt al OMS a declarat presei săptămâna trecută că cercetătorii sunt deschiși, spunând că credeau că este posibil să existe cazuri de COVID-19 înainte de apariția în piața din Wuhan, iar piața era doar un „eveniment de răspândire”.