„Acest exercițiu va testa sistemele noastre pentru a ne asigura că NATO ține pasul cu amenințările care evoluează și că abilitățile și expertiza specialiștilor noștri cibernetici sunt la capacitate deplină pentru îndeplinirea sarcinilor”, a declarat Sorin Ducaru, asistent al Secretarului general NATO pentru riscuri de securitate emergente, potrivit unui comunicat al Alianței.
Exercițiul „Cyber Coalition 2014”, început marți în Estonia, testează capacitatea Alianței de a-și apăra rețelele de diverse provocări existente în domeniul cibernetic.
La Cyber Coalition 2014 participă peste 670 de experți cibernetici și guvernamentali din toate cele 28 de state membre, inclusiv din România, plus Finlanda, Suedia, Austria, Elveția și Irlanda.
Potrivit lui Sorin Ducaru, „specialiștii români au avut un rol particular în elaborarea scenariului și a mediului virtual pentru acest exercițiu complex”. Ei se află în prezent în Estonia, fiind implicați – alături de aliați – în derularea exercițiului.
Experții testează viteza schimbului de informații care permite țărilor membre NATO să-și coordoneze apărarea împotriva atacurilor cibernetice.
„Amenințarea cibernetică nu este doar o amenințare potențială, ci o realitate de zi cu zi. Conflictele pot fi virtuale dar cu consecințe care sunt reale și distructive”, a mai precizat Ducaru, care îl însoțește pe secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a vizitat, joi, Centrul de Excelență NATO în domeniul cibernetic de la Tallinn, Estonia, unde se desfășoară exercițiul.
La summitul NATO din septembrie, din Țara Galilor, aliații au stabiit că atacurile cibernetice pot reprezenta o amenințare la adresa stabilității, securității și prosperității la nivel național și la nivel euroatlantic.
Impactul atacurilor cibernetice poate fi la fel dăunător asupra societăților moderne precum atacurile convenționale.
„Atacurile și amenințările cibernetice vor continua să devină din ce în ce mai frecvente, sofisticate și potențial dăunătoare (…) Suntem hotărâți determinați să dezvoltăm în continuare capacitățile noastre naționale în domeniul apărării cibernetice și vom întări securitatea cibernetică a rețelelor naționale de care NATO depinde pentru îndeplinirea sarcinilor principale, astfel încât să ajutăm la edificarea unei Alianțe puternice și pe deplin protejată. Cooperarea strânsă bilaterală și multilaterală joacă un rol cheie în ceea ce privește întărirea capacităților de apărare cibernetică ale Alianței. Vom continua să integrăm apărarea cibernetică în cadrul operațiunilor NATO și a planurilor operaționale și de contingență, precum și întărirea schimburilor de informații, inclusiv în ceea ce privește conștientizarea anumitor situații, între Aliați”, se arată în declarația finală a summitului din Țara Galilor.