Prima pagină » Știri externe » Speranțele României scad. Olanda, către Bulgaria: Nu veți adera curând la Schengen

Speranțele României scad. Olanda, către Bulgaria: Nu veți adera curând la Schengen

Speranțele României scad. Olanda, către Bulgaria: Nu veți adera curând la Schengen
Bulgaria va accede la spațiul Schengen, însă nu în viitorul apropiat, le-a transmis ambasadorul olandez de la Sofia vecinilor de la sud de Dunăre, scrie Novinite.

Bulgaria va accede la spațiul Schengen, însă nu în viitorul apropiat, le-a transmis ambasadorul olandez de la Sofia vecinilor de la sud de Dunăre, potrivit Novinite.

Mesajul nu creează îngrijorare doar în Bulgaria, ci și în România, dat fiind că țările noastre vor adera – indiferent la ce dată – împreună la spațiul de liberă circulație europeană. Mai mult, poziția Olandei este cu atât mai îngrijorătoare, cu cât Bucureștiul tocmai începea să privească încrezător către programul de guvernare al noului executiv olandez, din care nu mai fac parte blocarea României și Bulgariei.

„Când vrei să îi dai cheile tale vecinului, trebuie întâi să ai încredere în el”, a explicat metaforic Karel van Kesteren, ambasadorul Olandei în Bulgaria. Diplomatul a explicat că Bulgria nu va fi pregătită să facă parte din Schenegn până ce politicienii săi nu se vor uni și nu vor îmbunătăți atmosfera generală în țară – o trimitere la criza politică și socială care a dus, de o lună, la proteste ample și la demisia guvernului Borisov.

Consecințele crizei din Bulgaria

Van Kesteren nu este singurul ambasador din Bulgaria care a transmis îngriojorarea țărilor lor în ceea ce privește situația socială și politică. Aceeași poziție au avut-o, săptămâna trecută, și trimișii Franței și Germaniei, care au avertizat că modelul oligarhic din fruntea țării este incompatibil cu valorile unui stat european.

„Toată lumea știe că au fost făcute numiri în guvern pe baza presiunilor deciziilor politice – iar acest curent trebuie să ia sfârșit”, a mai declarat miercuri ambasadorul olandez.

Speranțe pentru România și invitații pentru Europa

Aflat în vizită oficială la București, premierul francez, Jean-Marc Ayrault, a transmis un semnal încurajator privind o decizie pozitivă la finele anului pentru aderarea noastră la Schengen – doar cu frontierele aeriene, însă.

„Franța a acordat mereu o atenție sporită intenției României, a guvernului român de a adera la spațiul Schengen, însă, după cum știți, apartenența la acest spațiu presupune atât drepturi, cât și obligații. Prin urmare, dacă se vrea avansarea negocierilor și nu așteptarea unei etape următoare, este nevoie de pragmatism. De aceea, Franța a propus ca măsură imediată permiterea deschiderii frontierelor aeriene”, a afirmat Ayrault, într-un interviu difuzat sâmbătă de Digi 24, precizând că vede o decizie în „câteva luni”.

La aceasta, senatorul PSD Mircea Geoană a comentat că putem vorbi despre  „o invitație în principal pentru Berlin și evident și pentru Haga și Helsinki”: „Îndrăznesc să sper că mesajul Parisului va putea reprezenta o invitație la un compromis rezonabil și cu alte capitale care încă au rezerve, unele pronunțate, cu privire la aderarea României și a Bulgariei”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Mircea Geoană, președintele Comisiei parlamentare comune privind aderarea la Schengen.

Și ministrul de Externe Corlățean a salutat mesajul Parisului. Invitat luna trecută la Gândul LIVE, Titus Corlățean spunea că „România îndeplinește criteriile de aderare la Schengen de trei ani, însă în ciclurile politice din Europa s-au întâmplat anumite lucruri”. „Olanda a recurs la un gest pe care îl putem numi astăzi șantaj. Am mai spus ceva, că acest proces a devenit necredibil. Continuăm demersurile, dar nu mai ridicăm standardul și așteptările atât de mult”, comenta la acea vreme Corlățean, reiterând poziția recentă a guvernului Ponta pe acest subiect.

Totodată, șeful diplomației române se arăta încrezător că, „dacă lucrurile merg ca acum, în mod normal la Consiliul JAI de la finalul anului ar trebui să fie luată o decizie”.

Lituania, statul care a preluat la începutul acestei luni președinția Consiliului UE, a promis că va face tot posibilul pentru a facilita accederea României și Bulgariei la spațiul Schengen, însă „cazul este dificil” și este responsabilitatea celor două țări să facă suficiente progrese.

DĂ LIKE PAGINII GÂNDUL EXCLUSIV PENTRU JURNALISM DE CALITATE: REPORTAJE, ANCHETE, ANALIZE ȘI COMENTARII, NUMAI PE GÂNDUL EXCLUSIV

Autor

Citește și