Cele 28 de state din cadrul Uniunii Europene vor avea la dispoziție trei luni pentru a efectua evaluări naționale privind riscurile, iar apoi alte 15 luni pentru a acționa în sensul înăspririi standardelor europene pentru protejarea infrastructurii esențiale de comunicații, conform unei propuneri a Comisiei Europene prezentate marți.
Recomandarea a fost formulată în contextul în care Uniunea Europeană a lansat o serie de proceduri pentru licitații în domeniul tehnologiei 5G, fiind sub presiunile Statelor Unite pentru a adopta o abordare dură și a interzice produsele fabricate de Huawei și de alte companii chineze care produc sisteme sensibile.
„Tehnologia 5G va transforma economia noastră și societatea, deschizând oportunități masive pentru cetățeni și companii. Dar nu putem accepta aceste activități fără a avea securitate totală. Trebuie să luăm în serios aceste riscuri și trebuie să ne grăbim”, a declarat Andrus Ansip, vicepreședinte al Comisiei Europene responsabil de Piața unică digitală.
Comisia Europeană le-a cerut statelor membre UE să efectueze evaluările de securitate națională în cazul ale rețelelor 5G până la sfârșitul lunii iunie, ținând cont de „riscurile asociate comportamentului furnizorilor sau operatorilor, inclusiv din țări terțe”.
Aceste rezultate vor fi utilizate pentru elaborarea unei evaluări la nivelul Uniunii Europene până în octombrie 2019 și pentru stabilirea măsurilor de contracarare până în decembrie 2019. Statele membre vor trebui să decidă până în octombrie 2020 dacă sunt necesare măsuri suplimentare.
Julian King, comisarul european pentru Securitatea Uniunii, a explicat că deocamdată „nu există discuții pentru impunerea de interdicții” asupra unor furnizori, dar a precizat că printre măsurile de contracarare s-ar putea număra ordine de catalogare a unor produse ca fiind nesigure.
Dar ritmul lent al progreselor decizionale la nivelul UE intră în contradicție cu viteza cu care este testată și instalată tehnologia 5G de către marile grupuri telecom. Matthew Howett, fondatorul companiei de cercetare Assembly, a declarat: „Se poate înțelege de ce vor un cadru comun, dar este amuzant acel calendar. Nu are nicio logică”. Matthew Howett a argumentat că viitorul raportul al Guvernului britanic privind infrastructura de telecomunicații și perspectiva britanică asupra implicării Huawei probabil vor genera acțiuni suplimentare. „Suntem într-o competiție mondială pentru lansarea acestei tehnologii. Calendarul este incompatibil cu celălalt obiectiv al UE – de a fi lider în domeniul 5G”, a subliniat expertul.