Spion rus arestat în SUA. FBI dezvăluie trucurile folosite de agenții Rusiei la New York
FBI a supravegheat și a interceptat mai multe întâlniri între presupuși spioni ruși la New York, iar luni l-a arestat pe unul dintre ei, acuzându-l că lucra ca agent acoperit al guvernului Rusiei, conform CNN.
Bărbatul se numește Evgheni Buryakov, are 39 de ani și se dădea angajat al biroului unei bănci rusești la New York, conform FBI.
El se întâlnea regulat, pentru a face schimb de informații, cu Igor Sporișev, 40 de ani, care lucra ca atașat comercial al Rusiei la New York.
Un alt bărbat, Victor Podobnîi, de 27 de ani, care lucrează ca atașat al misiunii Rusiei la ONU, este și el acuzat că face parte din această grupare de spionaj.
Cei trei sunt acuzați că lucrează pentru SVR, serviciul de spionaj extern al Rusiei, desprins din fostul KGB.
Sporișev și Podobnîi nu se mai află în SUA și nu au fost arestați, ambii având imunitate diplomatică, lucrând pentru guvernul de la Moscova. Buryakov este însă o persoană privată și lucra sub o acoperire neoficială, astfel că a putut fi reținut.
FBI arată că agenții de acest fel, civili, sunt denumiți NOC (non-official cover, acoperire neoficială) și sunt foarte valoroși, pentru că sunt supuși la o supraveghere mai scăzută de guvernul țării gazdă, iar în unele cazuri nu sunt identificați ca agenți.
Agentul Buryakov ținea legătura cu ceilalți doi pentru a-și transmite mesajele către sistemul de comunicații al SVR din New York, conform FBI. El nu putea merge la biroul respectiv, pentru că și-ar fi stricat acoperirea.
Cei trei strângeau informații despre posibilele sancțiuni ale SUA împotriva Rusiei și despre eforturile SUA de a dezvolta resursele de energie alternative. Ei au încercat să recruteze cetățeni americani, ca surse de informații. Țintele lor includeau anagajați ai unor mari companii și „tinere femei cu legături la o mare universitate din New York”, conform FBI.
Ce discutau spionii ruși la New York
Din interceptările FBI, reiese că Podobnîi vorbea la întâlniri despre tehnicile sale de recrutare a surselor, care includeau „păcăleala, promisiunile de favoruri, apoi abandonarea sursei de informații, o dată ce informațiile relevante fuseseră obținute de SVR”, conform FBI.
El se mai plângea lui Sporișev că munca lor nu este palpitantă și că nu avea nicio legătură cu filmele cu James Bond. „Desigur, nu aș vrea să pilotez elicoptere, dar măcar să mă prefac că sunt altcineva”, spunea el.
Sporișev era de acord: „Eu mă așteptam ca măcar să plec în țări străine cu un pașaport diferit”.
Cei doi au mai discutat despre demascarea unei alte rețele de spionaj a Rusiei în SUA, în 2010. Atunci, 11 agenți care trăiau și munceau în SUA, ca agenți „adormiți”, au fost arestați și li s-a permis revenirea la Moscova, ca parte a unui schimb de spioni.
Podobnîi spunea că acei agenți „nu erau în stare de nimic”. „Studiau unii oameni, pregăteau niște ieșiri, dar nu făceau rost de niciun material”, spunea el.
Ancheta FBI asupra acestui grup de spioniu a început la câteva luni după ce spionii prinși în 2010 au pledat ca vinovați în fața autorităților americane.
O sursă care lucra pentru FBI s-a întâlnit cu Buriakov în vara anului 2014, dându-se reprezentantul unui magnat care dorea să investească în industria cazinourilor din Rusia. De-a lungul întâlnirilor, Buriakov „a demonstrat dorința puternică de a obține informații despre subiecte care depășeau cu mult scopul job-ului său ca angajat al unei bănci”. El a acceptat documente despre care sursa FBI spunea că provin de la agenții guvernamentale ale SUA și care „ar fi conținut informații potențial folositoare Rusiei, inclusiv informații despre sancțiunile SUA împotriva Rusiei”.
Procurorul General din New York: Spionii ruși operează printre noi
Procurorii i-au acuzat pe cei trei de două infracțiuni: că au participat la o conspirație pentru a lucra în SUA ca agenți ai unui guvern străin, fără să notifice Procurorul General din New York, lucru care se pedepsește cu maximum 5 ani de închisoare și că, în cazul lui Buriakov, a făcut acest lucru, infracțiune pedepsită cu maximum 10 ani de închisoare.
Acuzațiile la adresa lui Buriakov și arestarea sa „arată clar că, la peste 20 de ani după presupusul final al Războiului Rece, spionii ruși continuă să încerce să opereze printre noi, sub acoperire”, a declarat Preet Bharara, Procurorul General din New York.