Prima pagină » Știri externe » SPIONAJ RUS. Angela Merkel, dovezi solide despre cyberattack-ul rusesc împotriva Germaniei

SPIONAJ RUS. Angela Merkel, dovezi solide despre cyberattack-ul rusesc împotriva Germaniei

SPIONAJ RUS. Angela Merkel, dovezi solide despre cyberattack-ul rusesc împotriva Germaniei
CORONAVIRUS. Angela Merkel: Criza pandemiei, cea mai mare provocare din istoria UE. Este nevoie de solidaritate / Sursă FOTO: DW.com

Cancelarul german a declarat ieri că are „dovezi” despre încercările hackerilor ruși care au vizat-o direct.

Un raport al Der Spiegel, o revistă germană, menționează că GRU (Direcția Generală de Informații a Federației Ruse) se afla în spatele atacului de hacking asupra Bundestagului din 2015, care a accesat e-mailurile de la biroul său de circumscripție și a paralizat sistemele IT ale Parlamentului German, potrivit Politico Europe.

„Sincer pot spune că mă doare. În fiecare zi încerc să am relații mai bune cu Rusia și, pe de altă parte, există dovezi tangibile că forțele ruse fac acest lucru „, a spus cancelarul pentru membrii Bundestagului, potrivit AFP.

Se referea la un atac cibernetic care a vizat în 2015 atât Camera Deputaților, cât și serviciile sale. Bundestagul a fost atunci victima unui atac cibernetic în 2015, atribuit GRU, informațiilor militare ruse. Potrivit presei germane, hackerii au obținut date personale de la e-mail-ul cancelarului în paralel cu acest atac cibernetic. Merkel a declarat că anchetatorii au identificat un suspect.

Mandat de arestare  emis pe numele unui hacker care lucrează pentru armata rusă

Săptămâna trecută, procurorii germani au emis un mandat de arestare împotriva unui hacker care lucrează pentru armata rusă, acuzat de hacking în parlamentul german în primăvara anului 2015. Ziarul german Sueddeutsche Zeitung susține că autoritățile germane îl caută pe Dmitri Sergeyevich Badin, 29 de ani, din Kursk, Rusia .

 Dmitri Sergeyevich Badin a realizat acțiuni de  spionaj cibernetic în numele statului rus

„Ne rezervăm întotdeauna dreptul de a lua măsuri, inclusiv împotriva Rusiei”

Autoritățile germane consideră că Badin este un membru al unității militare ruse 26165, o parte a Direcției Principale a Informațiilor (GRU), agenția de informații militare a forțelor armate ruse. Ca parte a acestei unități, autoritățile germane consideră că Badin a realizat acțiuni de  spionaj cibernetic în numele statului rus, parte a unui grup de hacking identificat de companiile de cibersecuritate ca ATP28 (Fancy Bear, Sofacy, Strontium, Grizzly Steppe) .

Ziarul german susține că între aprilie și 20 mai 2015, APT28 a intrat în rețeaua internă a Parlamentului german (Bundestag). Hackerii au folosit e-mailuri de la Organizația Națiunilor Unite pentru a păcăli personalul parlamentar în deschiderea unui dosar rău intenționat. Documentul prins a implantat malware pe computerele personalului, ceea ce le-a permis membrilor APT28 să acceseze sistemul și apoi să se răspândească la întreaga rețea Bundestag, care are peste 5 600 de computere, inclusiv sisteme administrative.

„Ne rezervăm întotdeauna dreptul de a lua măsuri, inclusiv împotriva Rusiei”

„Ne rezervăm întotdeauna dreptul de a lua măsuri, inclusiv împotriva Rusiei”, a amenințat cancelarul, care a vorbit despre un act „scandalos”. „Aceasta este o strategie întreagă care este aplicată” de Rusia, inclusiv „denaturarea faptelor”, a spus Angela Merkel.

În acest context, „bineînțeles că nu este ușor” să încerci să construiești o relație mai bună cu Moscova, a adăugat ea.

Legăturile dintre Rusia și Germania au devenit deosebit de încordate de la uciderea unui fost comandant cecen, într-un parc din Berlin. Procurorii germani au spus că există dovezi care demonstrează că uciderea a fost efectuată de agenți de stat ruși sau ceceni.

.

Citește și