Prima pagină » Știri externe » Spray-ul nazal, un nou potențial vaccin anti-COVID! Ce recomandă oamenii de știință

Spray-ul nazal, un nou potențial vaccin anti-COVID! Ce recomandă oamenii de știință

Spray-ul nazal, un nou potențial vaccin anti-COVID! Ce recomandă oamenii de știință

Spray-ul nazal este cel mai nou candidat de vaccin anti-COVID care va fi testat pe oameni. Acestă soluție a fost dezvoltată anterior ca vaccin pentru gripă şi este recomandată pentru utilizare în rândul copiilor şi adulţilor care doresc să evite injecţia cu ac, mai frecventă.

Deşi nu este cea mai obişnuită alegere pentru vaccinare, oamenii de ştiinţă din întreaga lume lucrează pentru a dezvolta spray-uri ca alternativă la problemele musculare pe care le pot avea diferite vaccinuri, potrivit Bloomberg.

Beijing Wantai Biological Pharmacy Enterprise Co împreună cu Xiamen University şi cu Hong Kong University au început miercuri testarea pe voluntari.

China a propus cel de-al zecelea vaccin care este testat pe oameni

Vaccinul intranazal este cel de-al zecelea candidat din China care trece la etapa crucială a testării la om. Ţara îşi construieşte conducerea în dezvoltarea vaccinurilor după ce liderul vestic AstraZeneca Plc a trebuit să întrerupă procesul său uman în stadiu târziu pentru a investiga o boală a măduvei spinării la o persoană.

Pulverizarea intranazală conţine virus gripal slăbit care transportă segmentele genetice ale proteinei vârf a coronavirusului. Administrat prin tractul nazal, acesta imită infecţia naturală a virusurilor respiratorii pentru a stimula răspunsul imun al organismului împotriva agentului patogen care provoacă Covid-19, potrivit Science and Technology Daily, o lucrare afiliată Ministerului Ştiinţei şi Tehnologiei din China.

Vaccinul intranazal poate avea șanse mai mari de a opri răspândirea virusului prin căile respiratorii

China a aprobat miercuri testarea pe oameni în fază I a noului vaccin dezvoltat de specialiști, un vaccin ce apare sub formă de spray nazal, care este co-dezvoltat de cercetătorii de la Universitatea Xiamen și Universitatea din Hong Kong, precum și de producătorul de vaccinuri Beijing Wantai Biological Pharmacy Enterprise Co, informează Bloomberg.

Unii oameni de știință consideră că un vaccin care se pulverizează intranazal poate avea șanse mai mari de a opri răspândirea virusului prin căile respiratorii. Studiile preclinice au arătat că vaccinul nazal poate reduce semnificativ leziunile pulmonare la șoareci și hamsteri atunci când este provocat de coronavirus, transmite Science and Technology Daily.

În prezent, spray-ul nazal se alătură altor 35 de candidați la testarea pe oameni, întrucât ’’cursa’’ globală de a fi prima țară care descoperă un vaccin eficient împotriva agentului patogen mortal se intensifică.

Ce se întâmplă cu vaccinul românesc anti-COVID

Virusul Sars-CoV2 a suferit mutații importante potrivit unui articol din prestigioasa revistă științifică Cell. Profesorul Virgil Păunescu, creatorul vaccinului românesc anti-COVID, explică pentru cititorii Gândul.ro ce reprezintă noua mutație G-614 și care sunt consecințele ei: „Rezultatele nu sunt definitive, însă până în prezent arată că virusul acesta nou mutat, G-614 are afinitate mai mare, adică este mai infecțios”. Cât privește tratamentul, Virgil Păunescu spune că nu există un tratament pentru virusul COVID-19, ci doar pentru complicațiile pe care acest virus le aduce. Soluția rămânând vaccinul.

 

 

 

 

Citește și