Sprijinirea sectorului bancar va crește deficitul bugetar și îndatorarea Spaniei
Guvernul estimează că deficitul bugetar se va situa la 7,4% din PIB în acest an, a afirmat ministrul Bugetului, Cristobal Montoro. Excluzând impactul ajutorului acordat băncilor pentru a putea rezolva problema unui portofoliu uriaș de active toxice din sectorul imobiliar, Spania va respecta ținta de deficit bugetar de 6,3% convenită pentru acest an cu UE.
Noile date despre buget vin într-un context de nesiguranță privind solvabilitatatea țării și creștere puternică a costurilor de împrumut.
Mulți analiști se așteaptă ca guvernul să nu reușească să aducă deficitul bugetar sub pragul de 3% până în 2014, una dintre cauzele principale fiind recesiunea care a împins deja șomajul la nivelul record de aproape 25%.
Spania a cerut în iunie un ajutor de până la 100 de miliarde de euro de la zona euro pentru sprijinirea sistemului bancar.
Autoritățile estimează că țara ar avea nevoei de încă aproximtiv 40 de miliarde de euro din linia de credit de la UE, după ce un audit independent al sectorului bancar, publicat vineri, a arătat un necesar de capital de 53,75 miliarde de euro.
Întrucât costurile de împrumut ale țării rămân la niveluri nesustenabile, guvernul spaniol ar putea fi în curând forțat să ceară un nou ajutor, de această dată pentru acoperirea necesarului de finanțare.
Madridul vrea să coboare deficitul bugetar la 4,5% în 2013 și la 2,8% în 2014, după ce a majorat taxe și a impus ample măsuri de austeritate.
Ajutarea băncilor a crescut deficitul bugetar și anul trecut, la 9,44%, față de 8,96% cât s-a anunțat anterior, a afirmat Montoro.
Povara datoriei țării se va majora în 2012 și 2013, a adăugat el. Datoria raportată la PIB va urca la 85,3% în acest an și la 90,5% anul următor. Anterior, guvernul estima o îndatorare de 80% din PIB pentrru acest an. În planul de buget pentru anul următor, avansul puternic al îndatorării ia în calcul fondurile de până la 100 de miliarde de euro pentru bănci, contribuția Spaniei la ajutoarele acordate altor țări din zona euro și subvențiile la tarifele energiei electrice.