Sprijinul primit de Siria din partea uneia dintre cele mai puternice țări din lume
Rusia a trimis Siriei sisteme avansate de rachete de croazieră antinave de tip Iahont, o acțiune ce ilustrează susținerea puternică a Moscovei față de Guvernul lui Bashar al-Assad, au declarat oficiali americani joi, relatează The New York Times (NYT) în ediția electronică.
Potrivit NYT, Rusia a furnizat anterior Siriei o versiune a acestui tip de rachetă, Iahont, însă livrările efectuate recent includ un sistem avansat de radar care le face mai eficiente, potrivit unor oficiali americani familiari cu rapoarte clasificate în domeniul informațiilor, care au solicitat protecția anonimatului.
Spre deosebire de rachetele de tip Scud pe care Guvernul al-Assad le-a utilizat împotriva forțelor opoziției, sistemele de tip Iahont oferă militarilor sirieni un sistem „formidabil” împotriva oricărui eventual efort al forțelor internaționale de a consolida capacitatea luptătorilor din cadrul opoziției siriene prin impunerea unui embargo naval, crearea unei zone de excludere aeriană sau efectuarea unor bombardamente limitate.
Sistemul „permite regimului să disuadeze forțele străine să aprovizioneze opoziția pe mare sau să asume un rol mai activ în cazul creării, la un moment dat, a unei zone de excludere aeriană sau embargo maritim”, a declarat Nick Brown, redactor-șef al IHS Jane”s International Defense Review. Dezvăluirea livrării are loc în contextul în care Rusia și Statele Unite plănuiesc să ajungă la un acord cu privire la o conferință internațională menită să pună capăt conflictului armat din Siria.
Damascul a comandat Rusiei versiunea pentru apărare în zona de coastă a sistemului Iahont în 2007 și a primit primele baterii la începutul lui 2011, potrivit Jane”s. Comanda inițială era de 72 de rachete, 36 de vehicule de lansare și echipament de susținere, staționate în țară. Bateriile sunt mobile, ceea ce le face greu de atacat. Fiecare constă în rachete, un lansator de trei rachete și un vehicul de comandă și control.
Rachetele au o lungime de aproximativ 6,7 metri, poartă explozivi extrem de puternici sau focos antiblindaj și au o rază de aproximativ 290 de kilometri, potrivit Janes’s. Ele pot fi ghidate spre țintă prin radare cu rază lungă de acțiune, însă fiecare rachetă este dotată cu propriul radar ce îi permite să evite apărarea țintei la apropierea de aceasta.
Doi oficiali americani au declarat că cea mai recentă livrare conținea rachete dotate cu sisteme mai avansate de ghidare decât ale celor livrate anterior.
Rusia are interese de durată în Siria, inclusiv o bază navală în portul mediteraneean Tartus. Oficiali ruși au declarat în mai multe rânduri că vânzând armament Siriei onorează contracte vechi. Însă oficiali americani și-au exprimat îngrijorarea că aceste livrări au scopul de a limita opțiunile Statelor Unite în cazul în care decid să intervină pentru a ajuta rebelii.