Prima pagină » Știri externe » Stalin al capitalismului și-a luat nasul la purtare. Ion Cristoiu, despre protestele din Franța: Când sunt anunțate, revoluțiile s-ar putea să nu mai aibă loc

Stalin al capitalismului și-a luat nasul la purtare. Ion Cristoiu, despre protestele din Franța: Când sunt anunțate, revoluțiile s-ar putea să nu mai aibă loc

Stalin al capitalismului și-a luat nasul la purtare. Ion Cristoiu, despre protestele din Franța: Când sunt anunțate, revoluțiile s-ar putea să nu mai aibă loc
Ion Cristoiu, despre cauzele protestelor din Franța: măsuri de dreapta, fără a ține cont de protecția socială. Află de ce nu crede Ion Cristoiu că proteste ca în Franța ar putea apărea și în România

„Nu poți crește politicieni și jurnaliști în laboratoarele din păduri,” este de părere Ion Cristoiu, care consideră că Emmanuel Macron este „o creație mediatico-politico-de servicii”, care nu are un partid tradițional, autentic și profund, ce ar fi putut să contracareze mișcările sociale. Cauza principală a protestelor violente din marile orașe franceze este încercarea unui președinte – care se crede un fel de „Stalin al capitalismului” – de a aplica măsuri de dreapta într-o țară obișnuită cu măsuri de stânga, fără a mai ține cont de protecția socială.

Jurnalistul Ion Cristoiu nu crede că în România ar putea apărea mișcări similare, determinate de cauze similare, „pentru că românul e nechibzuit” și nu îi pasă că se scumpește benzina.

„La noi e izmeneala cu corupția, acolo sunt mișcări sociale cu profunzime economică,” explică Cristoiu diferența. „Dincoace, ele nu au fost provocate de măsuri economice și nu vor avea loc, pentru că actuala guvernare stă exagerat grav de bine cu măsurile sociale.”

Redăm integral interviul:

Mediafax: Care credeți că sunt cauzele sociale și politice care au condus la izbucnirea protestelor violente din Franța?

Ion Cristoiu: Sunt și cauze sociale și politice. În principal, se rezumă la încercarea lui Macron, în numele unui capitalism radical, de a aplica măsuri de dreapta într-o țară obișnuită cu măsuri de stânga. Măsurile luate peste noapte, fără ca Macron să aibă un partid tradițional, care să fie implementat în toate structurile până la ultimul cătun din Franța. O încercare a unui președinte de a silui realitatea, crezându-se un fel de Stalin al capitalismului. Să fie și un semnal, în condițiile în care erau partidele comuniste și Război Rece, capitalismul a fost atent la măsurile sociale, că se gândea că vine peste el comunismul. Apoi și-a luat nasul la purtare, nu mai ține de protecția socială și se poate ajunge la ce e în Franța. E mai mult o nemulțumire socială.

Greu de înțeles în România acest lucru, pentru că în timp ce românului puțin îi pasă dacă crești sau scazi salariul cu 500 de lei, în Franța, creșterea prețului cu un cent îi dereglează omului viața, pentru că și-a calculat viața de acel cent. Taxa pe carburant era o măsură care afecta bugetul francezului de statut mediu, pentru că relatările de acolo arată că este vorba despre oameni mici întreprinzători, care au fost loviți de aceste măsuri de dreapta.

Măsurile politice – în Franța s-a încercat un experiment, s-a creat un fel de USR și Dacian Cioloș, un Macron – creație mediatico-politico-de servicii, fără a avea experiența președinților francezi și s-a trezit un partid creat artificial. Dacă era un partid autentic, profund, tradițional, acest partid ar fi reușit să contracareze. Dar fiind unul artificial, cu oameni care nu au mai făcut politică, concluzia și pentru România este că e bine să lași să crească din viață, nu poți crește politicieni și jurnaliști în laboratoarele din păduri, se cresc din viata, din concurență. Creațiile artificiale, politice nu au nicio șansă pentru că ele se ivesc din birouri, nu din realități.

Mediafax: Credeți ca Administrația Emmanuel Macron va găsi soluții pentru depășirea crizei sociale?

Ion Cristoiu: Depinde de evenimentele de azi. Nu e exclus să fie o tensiune. De obicei, în istorie, revoluțiile sunt cu începuturi spontane, când sunt anunțate ca în Franța, s-ar putea să nu aibă loc. Dacă nu se corectează, pentru că stă prost în sondaje, nu va supraviețui, mai ales la măsurile pe care vrea sa le ia el. Indiferent dacă supraviețuiește sau nu, e „mort”.

Mediafax: Există riscul apariției unor proteste similare în România, spre exemplu din cauza prețului carburanților, a stării infrastructurii rutiere?

Ion Cristoiu: Nu pot să existe, pentru că românului puțin îi pasă că a crescut un cent benzina, pentru că românul e nechibzuit. Nu poți să te aștepți în Piața Victoriei. La noi e izmeneala cu corupția, acolo sunt mișcări sociale cu profunzime economică. Dincoace, ele nu au fost provocate de măsuri economice și nu vor avea loc, pentru că actuala guvernare stă exagerat grav de bine cu măsurile sociale.

 

Citește și