Prima pagină » Știri externe » Stare de asediu în orașul american Charlotte, după a treia noapte de proteste violente

Stare de asediu în orașul american Charlotte, după a treia noapte de proteste violente

Stare de asediu în orașul american Charlotte, după a treia noapte de proteste violente
Protestarii au ieșit pentru a treia noapte consecutiv pe străzile orașului american Charlotte, din Carolina de Nord, după ce un tânăr de culoare a fost ucis în urma unei altercații cu un polițist, iar primarul orașului a decretat stare de asediu. Miercuri și joi noaptea ciocnirile dintre manifestanți și forțele de ordine au luat amploare și, potrivit CNN, până acum o persoană a fost împușcată, iar un polițist a fost rănit.

Protestatarii au blocat, pentru a treia noapte consecutiv, străzile din orașul american Charlotte, Carolina de Nord, și s-au confruntat cu forțele de ordine și joi seara, într-o demonstrație care a devenit și mai violentă după ce familia victimei Keith Scott a declarat că. după vizionarea înregistrării tragediei, au rămas cu „mai multe întrebări decât răspunsuri”, informează The Guardian. 

Polițiștii au folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa mulțimea formată din sute de oameni care au ocupatautostrada John Belk și au blocat complet traficul. În urma conflictelor de stradă, primarul din Charlotte, Jennifer Roberts, a decretat la miezul nopții starea de asediu, o măsură pe care până atunci evitase să o ia. 

Odată cu apropierea serii, o câteva grupuri de oameni, mult mai puțini, însă, decât mulțimea care a ieșit în stradă miercuri noaptea, s-au adunat într-un cartier din centrul orașului american. Principala lor revendicare a fost ca autoritățile să facă publice înregistrările care au surprins momentul în care Scott a fost împușcat de polițiști în parcarea complexului în care locuia, în partea de est a orașului. Între timp, filmările au fost puse la dispoziția rudelor. 

Avocatul familiei, Jusin Bamberg, a declarat că „forțele de ordine i-au comandat bărbatului să facă anumite lucruri, dar el nu s-a apropiat de aceștia în mod agresiv și nici nu a ridicat mâna sau a devenit violent la adresa lor niciun moment. Este imposibil să îți dai seama din acele filmări ce și dacă domnul Scott ținea ceva în mână”. 

Joi, șeful poliției din Charlotte, Kerr Putney a spus, într-o conferință de presă, că filmările cu Scott arată, de fapt, că bărbatul de 43 de ani avea în mâini o armă, nu o carte, așa cum pretinde familia sa. „Pot să vă spun că nu am găsit nicio carte”, a precizat acesta, arătând, totuși, că înregistrările nu dovedesc niciun moment că Scott a îndreptat arma spre cineva anume. Mai târziu, Putney și-a schimat retorica și a susținut că în imagini nu se pot vedea mâinile victimei în niciun moment. 

Joi seara, poliția a ieșit masiv pe străzi, organizată în grupuri mici care păzeau fiecare colț. Nu au mai purtat echipament de protecție atât de elaborat și au supravegheat totul în liniște, lăsându-i pe oameni să mărșăluiască prin cartier. În locul în care Justin Carr, și el protestatar, a fost rănit în timpul revoltei de miercuri noaptea, participanții la mitting au aprins lumânări și au cântat. 

Au existat, totuși, semne că autoritățile erau gata de violențe. Centrul orașului a fost survolat de elicoptere, iar vehiculele militare au rămas pe străzi, fără să intervină, însă, în forță. La calmarea spiritelor au participat și câțiva pastori care s-au ocupat să discute cu oamenii și să aplaneze conflictele care stăteau să izbucnească. 

După ce a părăsit centrul orașului, mulțimea s-a îndreptat spre o autostradă din apropiere, acolo unde protestatarii au blocat traficul și au început să oprească mașinile. Până la urmă, polițiștii au reușit să formeze un zid de protecție între oameni și șosea și să dea drumul circulației. 

Miercuri seara, guvernatorul din Carolina de Nord a declarat stare de urgență în orașul Charlotte, trimițând în Garda Națională, pentru a calma spiritele, informează BBC. Forțele de ordine au tras rafale de gloanțe de cauciuc și au fost folosite gaze lacrimogene pentru a dispersa mulțimea. Protestatarii au răspuns cu sticle și artificii.

Keith Lamont Scott, în vârstă de 43 de ani, a fost împușcat mortal marți, într-o parcare, fără să fi fost o persoană urmărită. Potrivit campaniilor de pe rețelele de sociale afro-americanul citea o carte atunci când a intrat în altercație cu polițistul.
 
Oficialii susțin însă că bărbatul era înarmat și a fost somat de mai multe ori să se predea înainte ca polițistul, și el de culoare, să tragă cu pistolul pentru că s-a simțit amenințat.
 
În prima seară de proteste 16 ofițeri de poliție au fost răniți. Guvernatorul statului american, Carolina de Nord, Pat McCrory a declarat starea de urgență după ce protestatarii au atacat jurnaliști și civili, au spart geamuri și au folosite sticle incendiare.
 
A doua noapte de proteste a început pașnic, dar demonstrația a fost întreruptă de focuri de armă și un om în mulțime a fost rănit. Autoritățile au anunțat inițial că civilul a decedat, dar ulterior, într-un mesaj pe Twitter, au revenit asupra declarației. Conform fratelui victimei, polițistul care l-a împușcat mortal pe Scott era sub acoperire și nu purta uniformă.
 
„Acesta aștepta să-și ia fiul de la școală, iar polițistul nu purta uniformă, era sub acoperire, doar a atras atenția asupra lui, a început să strige că are o armă și l-a împușcat. Cred că l-au împușcat de patru ori, nu sunt sigur, dar este mort”, a declarat fratele lui Keith Lamont Scott.
 
În declarația Poliției se menționează faptul că bărbatul era înarmat și o armă a fost recuperată de la scena incidentului. Departamentul de Poliție se afla în căutarea unui suspect, în momentul în care a constatat o persoană care a ieșit înarmată dintr-un vehicul.
 
Potrivit unui bilanț realizat de The Guardian, poliția americană a împușcat mortal 193 de persoane de culoare în anul 2016, iar în 2015 300 de persoane de culoare au murit din aceeași cauză. 
 

 

Citește și