Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a anunțat într-o conferință de presă că va solicita Parlamentului instituirea stării de urgență în sectorul energetic. Recean a cerut demisia ministrului Energiei de peste Prut, Victor Parlicov, a directorului general al traderului de stat Energocom, Victor Bînzari, și a lui Sergiu Tofilat, membru în Consiliul de Observatori al furnizorului de gaze dominant Moldovagaz, controlat de Gazprom, publică Profit.ro.
Dorin Recean a declarat că va prelua temporar portofoliul Ministerului Energiei. Starea de urgență se va menține până la depășirea situației problematice din aprovizionarea cu energie și gaze și ar urma să înceapă pe 16 decembrie.
Recean a explicat că a cerut demisia ministrului Energiei pentru că el era responsabil de gestiunea sectorului energetic și a admis greșeli care ne-au adus în situație de criză.
Aceste persoane fie au blocat, fie nu au acționat la momentul potrivit pentru a achiziționa gaz la cel mai mic preț. În loc să caute vinovați, ei trebuiau să asigure gaze naturale la momentul oportun, a spus Recean.
În cadrul unei ședințe desfășurate ieri, Guvernul de la Chișinău a analizat riscurile legate de evoluțiile regionale, inclusiv impactul războiului din Ucraina asupra infrastructurii energetice. Premierul a cerut instituțiilor statului să fie pregătite pentru „absolut orice scenariu,” subliniind faptul că „frigul este folosit ca o armă împotriva oamenilor din întreaga regiune”. Prim-ministrul Dorin Recean a asigurat cetățenii că Guvernul va depune toate eforturile pentru a minimiza impactul crizei asupra populației și pentru a proteja securitatea energetică a Republicii Moldova.
Avem responsabilitatea să asigurăm țara cu gaze și electricitate la momentul oportun, iar aceste măsuri sunt doar începutul pregătirilor pentru o iarnă dificilă, a concluzionat premierul.
Republica Moldova a discutat cu România la nivel politic, începând din luna iunie, încheierea unui contract de livrare de gaze naturale peste Prut la preț preferențial, discuțiile fiind finalizate după alegerile prezidențiale din Basarabia, a declara ministrul Energiei de la Chișinău, Victor Parlicov, în urmă cu doar câteva zile.
El a făcut această declarație la ședința publică de audiere organizată foarte recent de Comisia economie, buget și finanțe a Parlamentului moldovenesc pe tema situației dificile privind aprovizionarea cu gaze în această iarnă, în principal după 1 ianuarie 2025, când ar urma să înceteze tranzitul de gaze rusești de la Gazprom către Transnistria prin intermediul conductelor din Ucraina.