Starea de sănătate a lui Vladimir Putin, subiect ”strict secret” la Kremlin. Cum s-a ajuns de la liderul-luptător și jucător de hochei la ”bolnavul de cancer” și ”președintele cu Parkinson”
Au trecut câteva zile de când o informație-bombă a apărut în mass-media, iar presupunerea că Vladimir Putin ar suferi de Parkinson a declanșat o avalanșă de speculații pe toate continentele.
Analiștii politici se împart deja în două tabere. În prima sunt cei care cred că, într-adevăr, ceva nu este în regulă cu starea de sănătate a Țarului, numai că în spatele zidurilor Kremlinului se țese, de mai bine de 20 de ani, o ”mantie a secretului” care are rolul de a-l proteja pe primul om în stat. În consecință, nu răzbate nimic concret, însă nu iese fum fără foc și nici Putin nu este atotputernic în fața bolilor.
A doua tabără – acuzată, de altfel, că ”face jocurile” conducerii Rusiei și apasă până la fund pedala dezinformării constante -, susține că este vorba doar despre fake-news. Putin se simte excelent, nici vorbă de Parkinson și nu intenționează să demisioneze, așa cum se speculează, iar ”răuvoitorii” mai au de așteptat până la un Vladimir Putin decis să se tragă, singur, pe linie moartă.
Starea de ambiguitate, pe placul lui Putin
Este drept, devine aproape imposibil să tragi concluzii atunci când informațiile care apar ”pe surse” – pornind de la imagini în care lui Putin îi tremură mâinile – sunt contracarate imediat de ”oamenii Kremlinului”. Și totul se transformă într-un joc de-a șoarecele cu pisica.
Starea de ambiguitate, totuși, îi convine foarte mult chiar lui Putin, un astfel de subiect mutând atenția de la cele cu adevărat importante.
În spațiul ex-sovietic au loc evenimente – unele dintre ele cu un puternic ”iz războinic” – pe care liderul de la Kremlin nu le poate gestiona așa cum ar dori. Pe de altă parte, pandemia de coronavirus este din ce în ce mai agresivă în Rusia, iar popularitatea sa a scăzut la cote alarmante pe fondul numărului mare de infectări și decese din cauza COVID-19. Nu în ultimul rând, desfășurarea halucinantă a alegerilor din SUA îl obligă pe Putin să-și reconsidere viitorii pași, chiar dacă strategii de la Kremlin au creionat scenarii și în eventualitatea în care Trump era învins de Biden.
În 2003 și 2014 s-a vorbit despre ”cancerul lui Putin”. În 2012, întindere musculară după un zbor cu deltaplanul
Nu trebuie uitat nici că în 2014, spre exemplu, au apărut informații conform cărora Vladimir Putin era bolnav de cancer la pancreas.
Dar încă din 2003 se specula asupra unui astfel de subiect, ”cancerul lui Putin” fiind localizat la stomac, creier, măduva spinării sau oase, iar speranța de viață a președintelui rus era redusă la… trei ani.
”Sistemul politic rusesc se concentrează pe Ţar. Totul este legat de o persoană”, spuneau, la vremea respectivă, analiștii politici, iar purtătorul de cuvânt de la Kremlin transmitea sec, după ce Țarul fusese plasat, în mass-media, pe patul de moarte: ”Muşcaţi-vă limba. Totul este în regulă cu Putin”.
În 2012, Kremlinul a recunoscut, totuși, că există unele probleme de sănătate în ceea ce îl privește pe Putin, numai că a fost confirmată… o întindere musculară, după ce acesta și-a amânat unele deplasări. Iar întinderea musculară ar fi apărut după ce Vladimir Putin zburase cu deltaplanul în Siberia.
”Este într-adevăr o problemă mai veche, legată de activitatea sportivă. Vladimir Putin are întindere musculară”, a declarat, atunci, același purtător de cuvânt.
”Nu putem ști adevărul. Acest lucru creează un teren fertil pentru speculații”
În astfel de condiții, ”boala” lui Putin vine exact la momentul potrivit, cu atât mai mult cu cât s-a discutat intens și despre proiectul de lege care i-ar asigura președintelui rus imunitate pe viață.
De fapt, primele speculații legate de starea precară de sănătate a lui Putin au apărut aproape imediat după ce acest proiect de lege a devenit public, iar sarabanda declarațiilor a fost declanșată.
„Preşedintele Federaţiei Ruse îşi păstrează imunitatea după ce i se termină autoritatea. Nu poate fi tras la răspundere penal sau administrativ şi nu poate fi reţinut, arestat sau supus vreunei verificări ori interogatoriu”, se arată în proiectul de lege.
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a adoptat poziția clasică: ”Vladimir Putin se simte bine. Totul este în regulă cu președintele”. Ulterior, s-a așternut liniștea, subiectul nu a mai fost abordat, iar speculațiile au continuat în ritm din ce în ce mai susținut.
”Problema este că sănătatea lui Putin este ținută secretă de când a venit la putere. Nu putem ști adevărul. Iar asta creează un teren fertil pentru speculații. Kremlinul este o instituție închisă, nu transmite niciodată prea multe despre ceea ce se întâmplă cu adevărat acolo, cu atât mai mult atunci când este vorba despre președinte”, a declarat jurnalistul Ivan Nechepurenko, potrivit CNN.
Familia l-ar presa pe Vladimir Putin să renunțe la funcția supremă
Deși pare greu de crezut, conform unor alte informații chiar familia lui Putin – inclusiv iubita sa – l-ar presa pe acesta să renunțe la putere. Totuși, o astfel de atitudine iese din ”tipare”, cum se spune, fiindcă Vladimir Putin rămâne același președinte care merge, exclusiv, pe mâna sa.
Este prematur să-l scoți pe Putin dintr-un scenariu în care s-a simțit atât de bine, de două decenii, și să îl plasezi în postura de ”cap de familie” afectat de dureri care este sfătuit să reconsidere și să abandoneze puterea.
Influențele de ordin sentimental nu-l caracterizează pe ”Țar”, în ultimă instanță, iar imaginile care l-ar arăta tremurând în timp ce ține un stilou sau o ceașcă nu sunt comentate, oficial, la Kremlin. Cei care reușesc să îi analizeze fiecare mișcare surprinsă de camerele de luat vederi au tras concluzia că și picioarele președintelui rus se mișcă ”nenatural” și că există semnale că ar avea dureri mari.
Însă, evident, totul se reduce la păreri care nu pot fi confirmate, aflându-ne, permanent, în același scenariu cu accente, adeseori, absurde. Contraatacând, consilierii lui Putin au insistat, de-a lungul timpului, asupra faptului că președintele rus este activ și nu are nicio problemă de sănătate, iar în mass-media au fost prezentate nenumărate imagini în care ”Țarul” apărea călare pe cal, luptându-se corp la corp, jucând hochei pe gheață sau chiar înotând în ape foarte reci, cu zâmbetul la purtător.