Statele emergente, pe cale să piardă statutul de motor al creșterii economice mondiale
Economiile dezvoltate, precum Statele Unite, Europa și Japonia, contribuie pentru prima dată din 2007 mai mult decât cele emergente – China, India, Brazilia – la creșterea economică mondială, potrivit estimărilor Birdgewater Associates, semn al unei schimbări de viteză.
Tranziția remarcată de analiștii Bridgewater ar putea influența fluxurile de capital la nivel global și ar putea răsturna proiecțiile și planurile marilor companii, construite în ultimii ani în jurul unui boom economic pe piețele emergente, notează Wall Street Journal (WSJ).
Schimbarea se datorează în principal Japoniei, care a revenit pe creștere economică solidă după mai bine de 15 ani de stagnare cu reprize de declin. Economia japoneză a crescut cu 2,6% în trimestrul al doilea. Deși rata de creștere din ultimul trimestru încheiat este mai redusă față de 3,8% în primele trei luni ale anului, Japonia afișează totuși o dinamică solidă, mai ales în raport cu perioada îndelungată de deflație, semn că politicile controversate adoptate în toamna anului trecut de premierul Shinzo Abe au început să dea roade.
În Statele Unite, economia înregistrează creșteri timide, dar evoluează stabil, iar Europa este pe cale să iasă dintr-o recesiune prelungită.
În marile economii emergente, precum China, India, Brazilia sau Rusia, creșterea economică a încetinit semnificativ față de ratele de boom din ultimii ani.
FMI estimează că economia mondială va crește cu 3,3% în acest an, față de 3,2% anul trecut și 4% în 2011.