Statele europene impun noi sancțiuni împotriva Rusiei
Miniștrii de Externe ai statelor membre UE au ajuns la un acord luni privind impunerea de noi sancțiuni împotriva mai multor oficiali ruși de rang înalt, ca urmare a condamnării la închisoare a disidentului Aleksei Navalnîi, au informat mai multe surse diplomatice.
Astfel, în urma reuniunii miniștrilor din statele membre s-a ajuns la un „acord politic” pentru adoptarea de noi sancțiuni la adresa Rusiei.
Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a fost însărcinat să propună o listă cu nume de responsabili ruși care urmează să fie vizați de aceste sancțiuni, informează Agerpres.
Sancțiunile vor viza mai mulți oficiali ruși
În cadrul reuniunii nu au fost discutate nume, dar potrivit unor surse citate de Reuters vor fi vizați șeful Comitetului rus de Anchetă, care se ocupă de toate infracțiunile majore, directorul Administrației Penitenciarelor, directorul Gărzii Naționale din Rusia, dar și procurorul general al Rusiei.
AFP informează că pe lista cu persoane sancționate nu se află niciun oligarh rus.
Astfel, Uniunea Europeană ar urma să folosească noul să instrument global privind încălcarea drepturilor omului pentru prima dată de la înființarea acestuia.
Uniunea Europeană are mai multe categorii de infracțiuni pentru care poate impune sancțiuni: încălcări ale drepturilor omului, utilizări de arme chimice, atacuri cibernetice și terorism. Primele trei dintre acestea au fost deja utilizate pentru a sancționa autoritățile ruse.
Blocul comunitar a recurs deja la măsuri punitive din cauza rolului Moscovei în conflictul din Ucraina şi a otrăvirii lui Alexei Navalnîi din luna august a anului trecut.
Cu toate acestea, Rusia a ameninţat că va sancționa fiecare „pas necugetat” al UE și va răspunde cu măsuri în oglindă.
Pedeapsa lui Navalnîi a fost redusă cu o lună și jumătate
Un tribunal din Moscova i-a redus cu șase săptămâni pedeapsa lui Navalnîi, care fusese condamnat inițial la trei ani și jumătate. După condamnarea inițială, instanța a decis reducerea la doi ani și opt luni a pedepsei prin scăderea perioadei pe care Navalnîi a petrecut-o deja în arest la domiciliu.
Navalnîi a răspuns sarcastic după aflarea hotărârii.
„Au redus pedeapsa cu o lună și jumătate. Grozav!”, a spus Aleksei Navalnîi.
Acesta i-a explicat judecătorului că nu se face vinovat de încălcarea termenilor eliberării condiționate, așa cum constatase anterior instanța. El a spus că nu s-a putut prezenta în fața autorităților de probațiune anul trecut deoarece la acea vreme se afla în convalescență în Germania, după o tentativă de otrăvire, pe care o atribuie Kremlinului.