Statele europene și-ar dori o femeie la conducerea NATO. Cine ar avea cele mai multe șanse
Alianța Nord-Atlantică (NATO) își va alege noul secretar general în curând, în contextul în care mandatul actualului șef al organizației, Jens Stoltenberg, se încheie.
În acest context, statele europene ar vrea să desemneze o femeie în funcția de secretar general, ceea ce ar fi o premieră pentru NATO, organizație condusă doar de bărbați de la crearea sa în 1949, informează Agerpres.
„Cursa este deschisă de la anunţul surpriză al lui Jens Stoltenberg din decembrie 2021 că va candida la conducerea Băncii Centrale a Norvegiei. Însă procesul de desemnare este opac. Nimeni nu face campanie. În schimb, există numeroase discuţii între aliaţi în privinţa numelor”, a afirmat un diplomat european din cadrul NATO.
Un alt diplomat spune că propunerea trebuie aprobată de Statele Unite, cu toate că, în mod tradițional, funcția revine unui demnitar european.
„Candidaţii nu se anunţă înainte de a avea aprobarea Washingtonului. Iar tradiţia spune că ei evită să facă în mod deschis campanie”, a confirmat un alt diplomat. Postul revine în mod tradiţional europenilor şi există o aşteptare pentru desemnarea unei femei dintr-un stat membru”, a spus acesta
21 din cele 30 de ţări din NATO sunt şi membre ale UE.
„Nu este câştigat”, a precizat totuşi un ministru european care a dorit să rămână anonim.
Mandatul lui Stoltenberg se încheie pe 1 octombrie, iar actualul șef al Alianței a declarat că va prelua conducerea Băncii Centrale a Norvegiei pe 1 decembrie.
Cine ar putea prelua șefia NATO?
Există diverse speculații referitoare la viitorul secretar general, dar orice este posibil până la anunțarea oficială a unei decizii.
Cu toate acestea, unele voci spun că Sophie Wilmes (47 de ani), ministrul de Externe al Belgiei și fost premier ar putea fi „o candidată credibilă”.
„Ea are avantajul că vine dintr-o ţară fondatoare, care este şi membră a UE, aliat şi partener de încredere, în timp ce ultimii doi predecesori zafost foarte reticenţi în privinţa apărării europene”, a spus diplomatul european.
Întrebată despre posibilitatea de a prelua funcția, Wilmes a refuzat să facă vreun comentariu.
„Numeroase ţări, şi nu doar Franţa, consideră că viitorul secretar general trebuie să găsească un compromis mai bun cu NATO în privinţa rolului UE în materie de apărare, cu atât mai mult cu cât americanii nu se opun”, a subliniat un fost oficial al Alianţei, sub acoperirea anonimatului.
A fost avansat de asemenea şi numele fostului ministru german al apărării Annegret Kramp-Karrenbauer (59 de ani), dar „ea nu are nicio şansă, deoarece nu ar fi susţinută de guvernul său”, au afirmat doi oficiali europeni.
O candidatură britanică ar avea la rândul său „puţine şanse de a fi acceptată, după retragerea Marii Britanii din UE”, au adăugat oficialii.