Statele lumii s-au unit împotriva lui Trump: Adunarea Generală ONU condamnă, cu largă majoritate, decizia privind statutul Ierusalimului. Care a fost poziția României
UPDATE: România s-a abținut de la vot în cursul sesiunii Adunării Generale ONU pe tema Ierusalimului
România și alte patru state membre ale Uniunii Europene s-au abținut de la vot în cursul sesiunii extraordinare a Adunării Generale ONU pe tema deciziei președintelui SUA, Donald Trump, de recunoaștere a Ierusalimului drept capitală a Israelului, afirmă surse diplomatice.
Explicațiile MAE
Ministerul Afacerilor Externe a precizat că România a exprimat vot de „abținere” în cadrul Adunării Generale ONU fiind necesară prudența și relansarea dialogului în cadrul procesului de pace.
„Ministerul Afacerilor Externe reafirmă poziția cunoscută cu privire la implementarea „soluției celor două state”, Israel și Palestina, care să co-existe în pace și securitate, și la necesitatea de a pune capăt acestui conflict. MAE reiterează angajamentul constant al României față de eforturile comunității internaționale de a contribui la o rezolvare justă și de durată a conflictului israeliano-palestinian, care să corespundă intereselor ambelor părți, și la asigurarea păcii și stabilității în Orientul Mijlociu”, se arată într-un comunicat de presă, transmis de Ministerul de Externe, agenției MEDIAFAX.
Sursa citată apreciază că promovarea proiectului de rezoluție pe tema statutului Ierusalimului survine într-un moment în care ar trebui manifestată prudență.
„MAE consideră mai degrabă necesară, în această etapă, relansarea dialogului direct în vederea deblocării procesului de pace. În consecință, România a exprimat vot de „abținere” în cadrul AG ONU”, mai transmite MAE.
Dintre cele 193 de state membre, 128 au votat în favoarea proiectului de rezoluție care condamnă decizia lui Donald Trump privind Ierusalimul, iar nouă țări, inclusiv Statele Unite și Israelul, au votat împotrivă. Treizeci și cinci de țări s-au abținut de la vot. Rezoluția Adunării Generale ONU nu are caracter legal obligatoriu.
Mahmud Abbas, președintele Autorității Palestiniene, a catalogat decizia drept o „victorie pentru Palestina”.
„Vom continua eforturile la Națiunile Unite și în toate forurile internaționale pentru a se pune capăt ocupației și pentru a înființa un stat palestinian având capitala în Ierusalimul de Est”, a declarat Nabil Abu Rdainah, purtătorul de cuvânt al lui Mahmoud Abbas.
Donald Trump a recunoscut recent că Ierusalimul este capitala Israelului, generând un val de nemulțuire în întreaga lume.
Luni, Statele Unite au utilizat dreptul de veto în Consiliul de Securitate ONU pentru a bloca un proiect de rezoluție privind anularea deciziei președintelui Donald Trump de recunoaștere a Ierusalimului drept capitală a Israelului. Un proiect de rezoluție elaborat de Egipt, care exprima „regret profund privind recentele decizii referitoare la statutul Ierusalimului”, a fost prezentat luni în Consiliul de Securitate ONU. Paisprezece membri ai Consiliului de Securitate ONU au votat în favoarea condamnării deciziei privind Ierusalimul, dar Statele Unite au folosit dreptul de veto pentru blocarea inițiativei. Proiectul preciza că „orice decizii ori acțiuni care modifică statutul sau compoziția demografică a Orașului Sfânt Ierusalim nu au efect legal, fiind nule, necesitând să fie în concordanță cu rezoluțiile relevante ale Consiliului de Securitate ONU”. Acest proiect a fost supus la vot joi în Adunarea Generală ONU.
„Statele Unite își vor aduce aminte de această zi, în care au fost izolate pentru a fi atacate în Adunarea Generală ONU doar pentru exercitarea dreptului de națiune suverană”, a declarat Nikki Haley, ambasadorul SUA la ONU.
Donald Trump, președintele Statelor Unite, a amenințat miercuri că va dispune reducerea asistenței financiare în cazul statelor care vor vota în Adunarea Generală ONU împotriva inițiativei sale de recunoaștere a orașului Ierusalim drept capitală a Israelului. Aceste țări „iau sute de milioane de dolari, chiar miliarde, și apoi votează împotriva noastră. Ei bine, vom urmări aceste voturi. Să voteze împotriva noastră! Vom economisi mult. Nu ne pasă”, a declarat Donald Trump.
Israelul consideră orașul Ierusalim drept capitala sa eternă și indivizibilă, potrivit terminologiei utilizate de liderii politici israelieni. Autoritatea Palestiniană vrea ca Ierusalimul de Est să devină capitala viitorului stat palestinian. Israelul a anexat Ierusalimul de Est, dar marile puteri și Națiunile Unite nu recunosc suveranitatea israeliană asupra întregului oraș, subliniind că zonele trebuie negociate. Statele Unite sunt prima națiune care își mută ambasada în Israel la Ierusalim.
Decizia lui Donald Trump privind Ierusalimul a fost criticată dur de Autoritatea Palestiniană, de Liga Arabă, de numeroase țări musulmane, de Uniunea Europeană și Rusia.
FOTO: UN Photo/Eskinder Debebe