„Guvernele ezită să recunoască amploarea problemei și se arată foarte reactive atunci când este vorba de a le combate”, apreciază Marco Perolini, cercetător în cadrul AI.
În cazul Franței, organizația avertizează cu privire la rolul poliției, acuzată că ar „hărțui” această minoritate în cadrul demolării taberelor de romi, care s-a accelerat în 2013.
AI acuză, de asemenea, forțele de ordine că nu-i protejează pe romi suficient și nu inițiază întotdeauna anchete pentru a-i găsi pe cei care au comis agresiuni împotriva acestei minorități.
În Grecia, organizația acuză poliția că nu a intervenit într-un atac împotriva comunității rome din Etoliko (vest), în ianuarie 2013, comis de persoane care au aruncat cu cocktailuri Molotov și pietre asupra caselor romilor.
Amnesty îndeamnă guvernele să se asigure că polițiștii nu utilizează disproporționat forța în timpul intervențiilor în taberele de romi, să-i urmărească cu mai multă eficacitate pe cei care comit acte cu caracter rasist și să întocmească statistici cu privire la violențele împotriva romilor.
Anna Primac, [email protected]