Administrația SUA așteaptă măsuri concrete din partea Israelului pentru protejarea civililor și a angajaților umanitari din Fâșia Gaza, afirmă secretarul de Stat, Antony Blinken, precizând că va fi analizat atent raportul de anchetă privind atacul asupra convoiului organizației World Central Kitchen (WCK).
”Președintele Biden a fost informat că Israelul va aplica schimbări în proceduri pentru a asigura că cei care furnizează asistența de care oamenii au nevoie cu disperare în Gaza sunt protejați. Vom analiza foarte atent ce măsuri vor fi aplicate, cum este asigurată reducerea riscurilor militare, o mai bună coordonare, astfel încât să fie protejați angajații umanitari. În același timp, în contextul în care Israelul continuă orice operațiune militară împotriva Hamas, trebuie să aibă ca prioritate protejarea civililor”, a declarat Antony Blinken, la finalul vizitei efectuate la sediul NATO, în Bruxelles.
”Vom analiza toate aceste lucruri în următoarele zile, așa cum am spus, vom evalua raportul despre incidentul care a vizat angajații organizației World Central Kitchen și vrem să vedem nu doar ce măsuri sunt luate, ci și rezultatele”, a precizat Blinken.
”Este foarte important că Israelul își asumă responsabilitatea totală pentru incident și că pare să aplice măsuri de tragere la răspundere a celor responsabili. Și mai important este să fie luate măsuri pentru ca așa ceva să nu se repete”, a subliniat Antony Blinken.
Israelul a admis ”o eroare gravă” în privința atacului din centrul Fâșiei Gaza, soldat cu moartea a șapte angajați ai organizației umanitare World Central Kitchen (WCK).
Mai mulți ofițeri militari israelieni, inclusiv doi comandanți, vor fi sancționați din cauza atacului aerian. Doi ofițeri de rang înalt vor fi demiși din funcțiile de comandă, iar alții vor fi sancționați disciplinar prin alte măsuri. Sancțiunile au fost decise de Oficiul de Evaluare din cadrul Statului Major al armatei israeliene.
Investigația preliminară a stabilit că atacul cu dronă asupra convoiului umanitar a fost ordonat pe fondul suspiciunilor că în vehicule ar fi fost militanți Hamas. Ofițerii implicați în procesul decizional nu au considerat că vehiculele aparțineau organizației umanitare internaționale World Central Kitchen (WTC).
Atacul asupra vehiculelor umanitare a fost condamnat vehement de Națiunile Unite, de Uniunea Europeană, de Statele Unite și de Marea Britanie.
Administrația SUA a insistat că Israelul trebuie să efectueze o investigație ”rapidă” și ”completă” pentru aflarea responsabilității. ”Incidente de acest fel pur și simplu nu ar trebui să se întâmple”, a afirmat președintele Joe Biden.
Pe fondul criticilor internaționale, premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a regretat ”incidentul tragic” soldat cu moartea angajaților umanitari.
Foto: Profimedia
Citește și: