Statele Unite au desemnat Afganistanul drept „aliat major din afara NATO”

Statele Unite au desemnat Afganistanul drept aliat major din afara NATO
Publicat: 07/07/2012, 18:14
Actualizat: 07/07/2012, 18:14

Statele Unite au desemnat Afganistanul drept „aliat major din afara NATO”, acordând privilegii speciale acestei țări de unde majoritatea forțelor internaționale, conduse de SUA, se vor retrage până la sfârșitul lui 2014, a anunțat secretarul de Stat american Hillary Clinton sâmbătă, relatează AFP.

Clinton a anunțat acest statut, acordat în mod oficial în prealabil de către președintele american Barack Obama, în cursul unei vizite-surpriză la Kabul, oraș pe care l-a părăsit în jurul orei locale 9.30 (8.00, ora României), după trei ore petrecute pe teritoriul afgan.

Statutul prevede un cadru de cooperare în domeniul securității și apărării pe termen lung

Acordarea acestuia făcea parte din acordul de parteneriat strategic dintre Afganistan și Statele Unite, semnat de către Obama și omologul său Hamid Karzai la începutul lui mai.

Statutul de „aliat major din afara NATO”, un privilegiu acordat deja altor 15 țări, între care Israel, Japonia, Australia, Egipt și Bahrein, permite acestor state să beneficieze de o cooperare militară cu Washingtonul, în special în domeniile dezvoltării și achiziționării de armament.

„Este un tip de relație care, în opinia noastră, va aduce beneficii Afganistanului, în contextul în care vom efectua tranziția (în domeniul securității către forțele afgane) și vom pregăti prezența (americană în Afganistan) după 2014”, a declarat Hillary Clinton într-o conferință de presă de la Kabul.

Obama și Karzai au semnat un acord strategic în cursul unei vizite-surpriză a președintelui american la Kabul, în noaptea de 1 spre 2 mai, după un an de la raidul de eliminare a lui Osama ben Laden, în Pakistanul vecin.

Acest acord nu prevede baze militare permanente în Afganistan, dar angajează această țară în oferirea unui „acces forțelor americane până și după 2014”, precum și posibilitatea ca forțele americane să rămână și după 2014 în Afganistan, cu scopul de a „forma forțele afgane și a elimina (elemente) Al-Qaida rămase”. Însă parteneriatul „nu angajează Statele Unite în privința unui număr fix de militari sau a unui nivel de finanțare în viitor”.

Statele Unite dețin în continuare aproximativ 87.000 de militari în Afganistan, cel mai mare contingent din cadrul forțelor NATO (ISAF), care numără în total aproximativ 130.000 de militari. Încheierea misiunii acestei forțe este prevăzută până la sfârșitul lui 2014.

O Conferință privind cooperarea civilă internațională în Afganistan după 2014 urmează să aibă loc duminică la Tokyo. Donatorii internaționali de fonduri către Afganistan urmează să stabilească valoarea ajutorului pe care îl vor oferi după retragerea NATO, la sfârșitul lui 2014, și să evite o încetare a donațiilor, care ar fi catastrofală pentru populație, potrivit unor organizații nonguvernamentale (ONG).

„Statele Unite se vor angaja în mod substanțial în legătură cu ceea ce am făcut în trecut”, a declarat Clinton. „Nu ne gândim să abandonăm Afganistanul. Din contră”, a adăugat ea.

Un oficial din cadrul Departamentului de Stat, care a solicitat protecția anonimatului, a refuzat să precizeze valoarea ajutorului promis de către Statele Unite, indicând, totuși, că ar fi necesar să rămână la nivelul actual. În 2012, ajutorul american a fost „deosebit de important”, atingând suma de 2,3 miliarde de dolari, a precizat el. În 2003, ajutorul atingea suma de un miliard de dolari.

Cele 70 de state participante la reuniunea de la Tokyo urmează se pună de acord ca, după 2014, Afganistanului să îi fie alocată anual suma de 3,9 miliarde de dolari, potrivit mai multor surse diplomatice de la Kabul. În schimb, donatorii vor cere Guvernului afgan progrese în materie de guvernanță, în special în lupta împotriva corupției.

ONG-ul Transparency International clasa în 2010 Afganistanul ca a doua cea mai coruptă țară din lume, alături de Birmania, fiind întrecute de Somalia.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
„Zici că noi alegem președintele în America” Dan Negru vorbește despre prioritățile românilor după anunțul...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Bombardiere americane sosesc în România pentru misiunea Bomber Task Force 24-4. Acestea au fost interceptate...
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Românii sunt verificați. ANAF face măcel. Este obligatoriu în România
Cel mai șocant film horror din istorie. E cea mai profitabilă producție
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Telescopul Hubble urmărește materia întunecată din galaxii cu ajutorul stelelor