Armata americană a anunțat, joi, testarea cu succes a unei rachete hipersonice în Oceanul Pacific, în cadrul eforturilor Statelor Unite de a se menține în competiția cu Rusia și China.
Racheta hipersonică a fost lansată de la bordul unui bombardier B-52 care decolase din Baza aeriană Andersen, situată în Arhipelagul american Guam.
”A fost testat un prototip deplin operațional al unei rachete hipersonice”, a declarat un purtător de cuvânt al Forțelor Aeriene americane, citat de postul de televiziune CNN.
Racheta testată a fost de tip AGM-183A (Armă de Ripostă Rapidă Lansată Aerian / Air-launched Rapid Response Weapon, ARRW).
Testul, considerat un succes, a fost efectuat în poligonul Atolului Kwajalein, în largul Insulelor Marshall, la circa 2.600 de kilometri est de Guam.
Rachetele hipersonice ating viteze de peste 6.500 de kilometri pe oră, fiind dificil de interceptat de sistemele antiaeriene actuale. În ultimii ani, oficiali de la Washington au admis că Rusia și China au avansat în dezvoltarea rachetelor hipersonice.
În contextul tensiunilor cu NATO din cauza invaziei militare ruse în Ucraina, președintele Vladimir Putin a semnalat în mai multe rânduri că Rusia are dominație în materie de rachete hipersonice. La rândul său, China a testat de mai multe ori rachete hipersonice care pot transporta focoase convenționale sau nucleare.
Și Coreea de Nord a anunțat că testează rachete hipersonice. Agenția oficială de presă KCNA a anunțat miercuri că liderul nord-coreean, Kim Jong-Un, a fost prezent la testarea unei rachete hipersonice cu rază medie de acțiune.
”Testul efectuat de SUA are rolul de a transmite un mesaj clar Beijingului că Washingtonul rămâne constant în efortul de suplimentare a prezenței strategice în Pacific, chiar în contextul multiplelor provocări globale. Sigur că un singur test efectuat de SUA nu va modifica traiectoria hipersonică a Chinei, nici nu va rezolva preocupările grave privind avantajul hipersonic al Chinei. Dar reafirmă ideea că Statele Unite nu sunt doar un observator în domeniul hipersonic, ci sunt un jucător formidabil, angajat să concureze în același ritm cu China și Rusia”, explică Craig Singleton, expert în cadrul Fundației pentru Apărarea Democrațiilor (FDD).
Foto: Profimedia
Citește și: