Prima pagină » Știri externe » Statele Unite au trimis BOMBARDIERE strategice în Spania, pentru garantarea ”stabilității” Europei /Rusia condamnă activitățile NATO

Statele Unite au trimis BOMBARDIERE strategice în Spania, pentru garantarea ”stabilității” Europei /Rusia condamnă activitățile NATO

Statele Unite au trimis BOMBARDIERE strategice în Spania, pentru garantarea ”stabilității” Europei /Rusia condamnă activitățile NATO

Statele Unite au trimis patru bombardiere strategice în Spania, pentru ”garantarea securității și stabilității” Europei, în contextul tensiunilor cu Rusia, care condamnă suplimentarea forțelor militare NATO.

Două bombardiere de tip B-1B Lancer, de la o bază a Forțelor Aeriene din Texas, au aterizat miercuri la Baza Morón din sudul Spaniei. În urmă cu câteva zile, alte două bombardiere americane, de același tip, au fost trimise la aceeași bază aeriană din Spania, potrivit Comandamentului pentru Europa și Africa al Forțelor Aeriene americane.

Bombardierele strategice au ajuns din Statele Unite în Spania survolând Marea Barents pe culoare de zbor din spațiul internațional.

”Capacitatea noastră de a efectua manevre în zona arctică și de a plasa bombardiere strategice pe poziții de avangardă în Europa este esențială pentru garantarea angajamentului securității regionale și stabilității în relația cu aliații și partenerii noștri”, a declarat generalul James Hecker, comandantul Forțelor Aeriene americane detașate în Europa.

Bombardierele au fost transferate în Europa în contextul tensiunilor extreme cu Rusia din cauza războiului din Ucraina.

”Mediul mondial de securitate necesită o abordare de avangardă și vom continua să facem față acestei provocări prin planificare strategică și operațiuni inovative”, a subliniat generalul James Hecker.

”Misiunea evidențiază operațiunile constante și dinamice în regiunile europeană și arctică, prin adaptarea la mediul de securitate în schimbare alături de aliați și parteneri. Este vorba despre o parte de rutină a Exercițiului Major la Scară Globală 2024 (Large Scale Global Exercise 2024) (…)”, subliniază Comandamentul pentru Europa și Africa al Forțelor Aeriene americane.

Moscova acuză NATO că se pregătește de un conflict cu Rusia

Activitățile NATO în Europa de Est și în zona Mării Negre sunt menite să pregătească aliații de un conflict cu Moscova, ceea ce generează riscuri suplimentare pentru securitatea Rusiei, a acuzat joi Ministerul de Externe de la Moscova, referindu-se, potrivit agenției Reuters, la planurile de extindere a Bazei aeriene Mihail Kogălniceanu din România.

De asemenea, Ministerul rus de Externe a condamnat suplimentarea forțelor militare NATO în Polonia și în țările baltice.

”Sunt activități provocatoare, care amplifică tensiunile militare în apropierea frontierelor Rusiei. Acțiunile au rolul de a pregăti NATO pentru un potențial conflict militar cu Rusia”, a acuzat Ministerul rus de Externe.

Înaintea invaziei militare ruse în Ucraina, Rusia a acuzat constant NATO de extinderea infrastructurii militare spre frontierele ruse. În februarie, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a reluat acuzațiile la adresa Statelor Unite și Alianței Nord-Atlantice, atribuindu-le responsabilitatea pentru tensiunile care au condus la declanșarea invaziei militare ruse în Ucraina.

”Promisiunea a fost că NATO nu se va extinde spre est. Dar s-a întâmplat de cinci ori. Au fost cinci valuri de extindere. Noi am tolerat toate acestea”, a declarat Putin, în interviul acordat jurnalistului american Carlson Tucker. Liderul de la Kremlin a amintit de intervenția militară a NATO în Serbia și a denunțat crearea sistemului american antibalistic, care conține elemente instalate în SUA, România și Polonia.

Statele Unite, împreună cu aliați din cadrul NATO și din Uniunea Europeană acuză Rusia de încălcarea suveranității Ucrainei, au impus sancțiuni masive și oferă sprijin militar masiv Kievului pentru respingerea invaziei militare ruse.

Conform unor surse citate de cotidianul italian Corriere della Sera, Alianța Nord-Atlantică suplimentează masiv prezența pe flancul estic, iar în Polonia sunt aproximativ 100.000 de militari, urmând să fie intensificate măsurile de apărare între Marea Baltică și Marea Neagră, pe fondul tensiunilor extreme cu Rusia din cauza războiului din Ucraina.

Foto: Profimedia

Citește și: FINANCIAL TIMES: China cere eforturi militare comune în Asia, pentru contracararea rolului Statelor Unite

Licențiat în Jurnalism, Științe Politice și Teologie Ortodoxă, Mihail Drăghici este activ în presa centrală din 2002, având o activitate de peste 20 de ani ca editor de știri externe la una ... vezi toate articolele

Citește și