Casa Albă a anunțat miercuri că lucrează la ultimele detalii ale unui plan de reformare a Poliției americane ca urmare a protestelor declanșate de moartea lui George Floyd, bărbatul de culoare care a decedat în timp ce se afla în custodia Poliției.
Deși protestatarii au cerut în repetate rânduri reformarea Poliției, oficialii de la Casa Albă nu iau în considerare reducerea imunității polițiștilor, informează site-ul agenției de presă Reuters.
În cadrul unei conferințe de presă desfășurate la Washington, Kayleigh McEnany, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, a declarat că Administrația Trump își dorește să ia în calcul nemulțumirile protestatarilor față de uzul excesiv al forței de către polițiști și a adăugat că speră ca propunerile privind reformarea Poliției să poată fi făcute publice „în următoarele zile”.
„Președintele Trump și-a petrecut ultimele zece zile lucrând în liniște la un set de propuneri pentru a rezolva problemele la care au făcut referire protestatarii, probleme reale”, a declarat McEnany.
Cu toate acestea, McEnany a anunțat că președintele nu susține ideea reducerii imunității polițiștilor, întrucât aceasta ar descuraja oamenii legii.
Un proiect de lege prezentat luni de Partidul Democrat include limitarea imunității angajaților din Poliție, propunere ce i-ar ajuta pe cetățeni să obțină mai ușor daune atunci când sunt victimele unui abuz al polițiștilor.
O anchetă publicată luna trecută de agenția de presă Reuters a arătat cum această imunitate, sporită de-a lungul timpului de către Curtea Supremă a Statelor Unite, le-a permis unor ofițeri de Poliție să răneasccă sau chiar să ucidă cetățeni în timpul intervențiilor, fără a fi pedepsiți.
Președintele Trump a fost criticat recent după ce a făcut apel la guvernatorii statelor să intervină în forță pentru înăbușirea protestelor declanșate la nivel național după moartea lui Floyd. Trump a declarat că el însuși este un „aliat” al protestelor pașnice, însă a avertizat că ar putea mobiliza Armata în cazul în care violențele continuă.
Protestele violente din Statele Unite au izbucnit în contextul în care, pe 25 mai, George Floyd, un cetățean american de culoare în vârstă de 46 de ani, a murit în timp ce era arestat de polițiști. Potrivit filmărilor realizate de martori, unul dintre membrii forțelor de ordine l-a imobilizat de Floyd stând cu genunchiul pe gâtul acestuia, fapt care ar fi dus la moartea bărbatului.
Modul în care polițiștii au acționat în acest caz a provocat un val de revoltă în rândul americanilor, iar în zeci de orașe din Statele Unite au izbucnit proteste violente față de utilizarea excesivă a forței de către polițiști, în special față de persoanele de culoare.