Statele Unite cer o analiză cu privire la alegerile din Belarus. Premierul Poloniei crede că presiunea pusă de comunitatea internațională va duce la un nou scrutin

Statele Unite cer o analiză cu privire la alegerile din Belarus. Premierul Poloniei crede că presiunea pusă de comunitatea internațională va duce la un nou scrutin
Statele Unite cer o analiză cu privire la alegerile din Belarus. Premierul Poloniei crede că presiunea pusă de comunitatea internațională va duce la un nou scrutin. Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 20/08/2020, 20:59

Secretarul american de Stat, Mike Pompeo, a declarat că Statele Unite sunt profund îngrijorate de problemele reclamate în ceea ce privește alegerile prezidențiale de la începutul lunii din Belarus, câștigate cu peste 80% din voturi de Aleksandr Lukașenko.

El a adăugat că Washingtonul sprijină ideea unei eventuale anchete internaționale care să analizeze eventualele nereguli înregistrate în cadrul procesului electoral, după cum informează site-ul agenției de presă Reuters.

El a mai spus că Statele Unite sprijină și ideea unei anchete internaționale în legătură cu încălcarea drepturilor omului în această țară, după ce forțele de ordine de la Minsk au folosit forța în mod excesiv împotriva persoanelor care au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva eventualei fraudări a scrutinului prezidențial.

„Statele Unite sprijină organizarea unor alegeri libere și corecte care să reflecte dorința poporului bielorus. Alegerile din 9 august nu au respectat acest standard. Sprijinim eforturile depuse la nivel internațional în ceea ce privește analizarea neregulilor electorale din Belarus, dar și încălcările drepturilor omului în cadrul reprimării protestelor ce au urmat alegerilor”, a spus Pompeo.

Pompeo a adăugat că țara sa condamnă cu fermitate violențele împotriva protestatarilor pașnici și jurnaliștilor din Belarus, dar și arestarea unor protestatari și a unor candidați ai opoziției. El a făcut apel la eliberarea de urgență a acelora „arestați pe nedrept”.

Premierul Poloniei, încrezător în privința organizării unor noi alegeri în Belarus

Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a declarat la rândul său că este încrezător în faptul că presiunea comunității internaționale va duce la organizarea unui nou tur de scrutin în Belarus.

„Cred că lupta lor va dura un timp, dar va fi mai scurtă, vor putea să ajungă la victorie mult mai rapid, ca urmare a puternicei presiuni internaționale”, a spus premierul polonez, făcând referire la protestatarii din Belarus.

Declarația șefului Guvernului de la Varșovia a fost făcută în cadrul unei conferințe în care acesta a anunțat numirea lui Adam Niedzielski în funcția de ministru al Sănătății și a lui Zbigniew Rau în funcția de ministru de Externe.

Belarusul se confruntă cu cea mai mare criză politică de la independența sa față de Uniunea Sovietică, zeci de mii de persoane ieșind în stradă pentru a protesta față de realegerea lui Lukașenko.

Peste 6.000 de persoane au fost reținute în primele zile ale protestelor, iar Poliția a tras cu gloanțe de cauciuc și a folosit gaze lacrimogene împotriva manifestanților. Zeci de protestatari și de polițiști au fost răniți în timpul protestelor, iar două persoane și-au pierdut viața din cauza violențelor.

Andrei Văcaru
Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în anul 2013, dar și un master în Comunicare mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Grecii sunt furioși peste măsură. Luni au primit cea mai proastă veste posibilă pentru ei
Telefonul banal care i-a adus moartea lui Gheorghe Băicuș, militarul care și-a pierdut viața în...
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de...
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit...
FOTO O româncă a câștigat al șaptelea titlu de Miss Fitness Universe. Anca are 37...
La nicio lună de la moartea Ancăi Molnar, Claudiu Molnar este din nou în doliu...
Imagini ȘOCANTE cu Emily Burghelea, după accidentul petrecut în vacanță. A fost desfigurată și are...
Perle la Bac 2024: "Din păcate, eu am învăţat doar poezia Luceafărul"
Filmul tragediei de la Suceava! Mama Ancuței a prevestit tragedia: Nu veniți!
Edward Iordănescu se desparte de echipa națională a României după un parcurs istoric la EURO...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Nou indicator RUTIER, introdus în România! Ce faci dacă-l întâlnești?
Ciolacu: Singura constantă e că pe 8 decembrie trebuie să fie alegerile generale
Poveste plină de COMPASIUNE despre cum își îngrijeau oamenii de NEANDERTHAL COPIII BOLNAVI
Legea este în vigoare în toată România. Se pedepsește cu închisoare de la 6 luni...
Zodiile care trec prin cea mai bună perioadă a vieții. Norocul le răsare la fiecare...
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat...
Gestul cutremurător făcut de soțul Ancăi Molnar la trei săptămâni de la moartea ei: ”Totul...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
În ce țară a fost introdusă săptămâna de lucru de șase zile?
×