Statele Unite continuă eforturile pentru un acord între Israel și Hamas /Washingtonul vrea sancționarea Curții Penale Internaționale

Publicat: 21/05/2024, 22:14

Administrația Joe Biden menține eforturile diplomatice pentru obținerea unui acord între Israel și grupul militant palestinian Hamas și a semnalat intenția de a sancționa Curtea Penală Internațională (CPI), din cauza solicitărilor de emitere a unor mandate pentru arestarea premierului israelian, Benjamin Netanyahu, și a ministrului Apărării, Yoav Gallant.

În cursul audierilor în Comisia pentru Afaceri Externe a Senatului SUA, secretarul de Stat Antony Blinken a atras atenția că inițiativa procurorului CPI riscă să afecteze eforturile diplomatice pentru un armistițiu în Fâșia Gaza.

”Noi considerăm eforturile în sensul unui armistițiu și eliberării ostaticilor ca fiind cea mai bună modalitate de avansare, atât pentru readucerea acasă a ostaticilor, pentru crearea unui mediu în care populația din Gaza să primească mai multă asistență umanitară de care au nevoie cu disperare, cât și pentru a avea o platformă de a construi o soluție durabilă care să furnizeze securitate Israelului și să răspundă nevoilor poporului palestinian. Au fost eforturi intense în ultimele luni pentru a obține un acord, am fost foarte aproape în câteva ocazii, Qatarul, Egiptul, alți participanți la eforturi, rămânem activi, în fiecare zi există posibilități, dar există provocări generate de o serie de evenimente”, a afirmat Antony Blinken.

”Trebuie să spun că, într-adevăr, decizia extrem de greșită de ieri a procurorului CPI, echivalarea rușinoasă sugerată între Hamas și liderii Israelului cred că doar complică eforturile pentru un acord”, a subliniat secretarul de Stat american.

Blinken a semnalat că Administrația Joe Biden va colabora cu membrii Congresului pentru potențiale sancțiuni împotriva Curții Penale Internaționale.

”Vom fi bucuroși să colaborăm cu Congresul, cu această Comisie, pentru a avea o reacție adecvată”, a subliniat Blinken.

Washingtonul, care nu participă la tratatul CPI, a respins vehement cererea procurorului Curții Penale Internaționale (CPI) de emitere a unor mandate pentru arestarea premierului israelian, Benjamin Netanyahu, și a ministrului Apărării, Yoav Gallant, catalogând ”rușinoasă” inițiativa.

”Statele Unite resping în mod fundamental anunțul procurorului Curții Penale Internaționale. Respingem echivalarea Israelului cu Hamas. Este rușinos”, a afirmat luni Antony Blinken.

Karim Kahn, procurorul Curții Penale Internaționale (CPI), a solicitat emiterea unor mandate pentru arestarea premierului israelian, Benjamin Netanyahu, și a ministrului Apărării, Yoav Gallant, din cauza ofensivei lansate în Fâșia Gaza, proceduri similare fiind lansate și împotriva liderilor Hamas, Yahya Sinwar, Ismail Haniyeh și Mohammad Deif.

Karim Kahn a afirmat că acuzațiile la adresa Israelului se referă la ”acțiuni de exterminare, acțiuni de provocare a foametei ca metodă de război, inclusiv prin negarea accesului la provizii umanitare și vizarea în mod deliberat a civililor în conflictul” din Fâșia Gaza.

Guvernul Israelului a catalogat drept ”o rușine istorică” inițiativa procurorului Curții Penale Internaționale.

Armata israeliană a intervenit în Fâșia Gaza ca ripostă la atacurile teroriste din 7 octombrie 2023, soldate cu aproximativ 1.160 de morți și peste 3.400 de răniți în sudul Israelului. Militanți ai mișcărilor Hamas și Jihadul Islamic au luat ostatice peste 250 de persoane din sudul Israelului, iar peste 100 sunt încă deținute, făcând obiectul negocierilor internaționale.

Bilanțul ofensivei militare israeliene este de cel puțin 35.647 de morți și 79.852 de răniți în Fâșia Gaza, conform autorităților palestiniene.

Foto: Profimedia

Citește și:

Lagarde semnalează posibilitatea RELAXĂRII politicii monetare în zona euro /UE se pregătește pentru revenirea lui Trump la Casa Albă

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Grecii sunt furioși peste măsură. Luni au primit cea mai proastă veste posibilă pentru ei
Telefonul banal care i-a adus moartea lui Gheorghe Băicuș, militarul care și-a pierdut viața în...
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de...
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit...
FOTO O româncă a câștigat al șaptelea titlu de Miss Fitness Universe. Anca are 37...
La nicio lună de la moartea Ancăi Molnar, Claudiu Molnar este din nou în doliu...
Imagini ȘOCANTE cu Emily Burghelea, după accidentul petrecut în vacanță. A fost desfigurată și are...
Rezultate la Evaluarea Naţională 2024. Edu.ro publică notele până în ora 12:00
Filmul tragediei de la Suceava! Mama Ancuței a prevestit tragedia: Nu veniți!
Edward Iordănescu se desparte de echipa națională a României după un parcurs istoric la EURO...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Nou indicator RUTIER, introdus în România! Ce faci dacă-l întâlnești?
Ciolacu: Singura constantă e că pe 8 decembrie trebuie să fie alegerile generale
Poveste plină de COMPASIUNE despre cum își îngrijeau oamenii de NEANDERTHAL COPIII BOLNAVI
Nu te vom uita! România a pierdut o stea. A fost cea mai adorată actriță
Pensionarii, în depresie. Bani mai puțini după recalculare
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat...
Gestul cutremurător făcut de soțul Ancăi Molnar la trei săptămâni de la moartea ei: ”Totul...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
Posibila revenire a lui Trump la Casa Albă face ca dolarul să crească
×