Statele Unite continuă eforturile pentru un acord între Israel și Hamas /Washingtonul vrea sancționarea Curții Penale Internaționale
This browser does not support the video element.
Administrația Joe Biden menține eforturile diplomatice pentru obținerea unui acord între Israel și grupul militant palestinian Hamas și a semnalat intenția de a sancționa Curtea Penală Internațională (CPI), din cauza solicitărilor de emitere a unor mandate pentru arestarea premierului israelian, Benjamin Netanyahu, și a ministrului Apărării, Yoav Gallant.
În cursul audierilor în Comisia pentru Afaceri Externe a Senatului SUA, secretarul de Stat Antony Blinken a atras atenția că inițiativa procurorului CPI riscă să afecteze eforturile diplomatice pentru un armistițiu în Fâșia Gaza.
”Noi considerăm eforturile în sensul unui armistițiu și eliberării ostaticilor ca fiind cea mai bună modalitate de avansare, atât pentru readucerea acasă a ostaticilor, pentru crearea unui mediu în care populația din Gaza să primească mai multă asistență umanitară de care au nevoie cu disperare, cât și pentru a avea o platformă de a construi o soluție durabilă care să furnizeze securitate Israelului și să răspundă nevoilor poporului palestinian. Au fost eforturi intense în ultimele luni pentru a obține un acord, am fost foarte aproape în câteva ocazii, Qatarul, Egiptul, alți participanți la eforturi, rămânem activi, în fiecare zi există posibilități, dar există provocări generate de o serie de evenimente”, a afirmat Antony Blinken.
”Trebuie să spun că, într-adevăr, decizia extrem de greșită de ieri a procurorului CPI, echivalarea rușinoasă sugerată între Hamas și liderii Israelului cred că doar complică eforturile pentru un acord”, a subliniat secretarul de Stat american.
Blinken a semnalat că Administrația Joe Biden va colabora cu membrii Congresului pentru potențiale sancțiuni împotriva Curții Penale Internaționale.
”Vom fi bucuroși să colaborăm cu Congresul, cu această Comisie, pentru a avea o reacție adecvată”, a subliniat Blinken.
Washingtonul, care nu participă la tratatul CPI, a respins vehement cererea procurorului Curții Penale Internaționale (CPI) de emitere a unor mandate pentru arestarea premierului israelian, Benjamin Netanyahu, și a ministrului Apărării, Yoav Gallant, catalogând ”rușinoasă” inițiativa.
”Statele Unite resping în mod fundamental anunțul procurorului Curții Penale Internaționale. Respingem echivalarea Israelului cu Hamas. Este rușinos”, a afirmat luni Antony Blinken.
Karim Kahn, procurorul Curții Penale Internaționale (CPI), a solicitat emiterea unor mandate pentru arestarea premierului israelian, Benjamin Netanyahu, și a ministrului Apărării, Yoav Gallant, din cauza ofensivei lansate în Fâșia Gaza, proceduri similare fiind lansate și împotriva liderilor Hamas, Yahya Sinwar, Ismail Haniyeh și Mohammad Deif.
Karim Kahn a afirmat că acuzațiile la adresa Israelului se referă la ”acțiuni de exterminare, acțiuni de provocare a foametei ca metodă de război, inclusiv prin negarea accesului la provizii umanitare și vizarea în mod deliberat a civililor în conflictul” din Fâșia Gaza.
Guvernul Israelului a catalogat drept ”o rușine istorică” inițiativa procurorului Curții Penale Internaționale.
Armata israeliană a intervenit în Fâșia Gaza ca ripostă la atacurile teroriste din 7 octombrie 2023, soldate cu aproximativ 1.160 de morți și peste 3.400 de răniți în sudul Israelului. Militanți ai mișcărilor Hamas și Jihadul Islamic au luat ostatice peste 250 de persoane din sudul Israelului, iar peste 100 sunt încă deținute, făcând obiectul negocierilor internaționale.
Bilanțul ofensivei militare israeliene este de cel puțin 35.647 de morți și 79.852 de răniți în Fâșia Gaza, conform autorităților palestiniene.
Foto: Profimedia
Citește și: