Administrația Joe Biden a denunțat, marți, modificarea de către Rusia a doctrinei privind utilizarea armelor atomice, cerând Moscovei să renunțe la ”retorica beligerantă și iresponsabilă”, dar subliniind că nu este necesară modificarea strategiei de apărare a Statelor Unite.
Întrebat dacă există riscul unui conflict nuclear cu Rusia, Matthew Miller, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, a denunțat atitudinea ”iresponsabilă” a Kremlinului.
”Din păcate, nu sunt surprins de comentariile Kremlinului cu ocazia publicării modificărilor doctrinei nucleare. De la începerea războiului de agresiune contra Ucrainei, au încercat să preseze și să intimideze atât Ucraina, cât și alte țări printr-o retorică nucleară iresponsabilă. În pofida a ce spune Rusia, nici Statele Unite, nici NATO nu generează nicio amenințare pentru Rusia. Retorica iresponsabilă și beligerantă a Rusiei nu va contribui în niciun fel la îmbunătățirea securității țării”, a afirmat Matthew Miller într-o conferință de presă.
”Aș adăuga faptul că modificarea liniei politice evidențiază ipocrizia Rusiei. Rusia sugerează că ar putea folosi arme nucleare împotriva statelor care nu sunt dotate cu arme nucleare dacă acestea trec la tipul de agresiune pe care Rusia a lansat-o contra Ucrainei. Nu vedem niciun motiv de ajustare a poziționării noastre nucleare, dar vom continua să cerem Rusiei să înceteze retorica beligerantă și iresponsabilă”, a subliniat Matthew Miller.
Rusia a modificat doctrina utilizării armamentului atomic. Conform noii legi, Moscova poate riposta la atacuri neconvenționale cu armament nuclear, în cazul unui conflict cu un stat susținut de o putere atomică, cum este situația Ucrainei. Președintele Vladimir Putin a sugerat, în trecut, că Rusia ar putea furniza rachete balistice inamicilor Statelor Unite și ai altor țări occidentale.
Armata ucraineană a lansat marți atacuri cu rachete tactice americane ATACMS asupra regiunii ruse Briansk. Ministerul rus al Apărării a confirmat că în atac au fost folosite șase rachete de fabricație americană. Autoritățile ruse au anunțat că cinci rachete au fost doborâte, iar alta a fost avariată și a căzut pe un depozit de muniție, unde a izbucnit un incendiu. Focul a fost stins rapid și nu s-au înregistrat victime.
Moscova a condamnat vehement atacurile Ucrainei, avertizând că decizia Administrației Joe Biden confirmă că Occidentul vrea escaladarea conflictului.
”În legătură cu atacurile asupra regiunii Briansk cu rachetele americane, acesta reprezintă un semnal că vor escaladarea conflictului, iar folosirea acestor sisteme balistice avansate fără americani ar fi imposibilă, președintele Vladimir Putin a spus acest lucru și a avertizat cum se va schimba poziția noastră dacă va fi autorizată folosirea acestor rachete cu rază lungă de acțiune, 300 de kilometri, contra țării noastre”, a afirmat Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe.
Foto: Profimedia
Video: Departamentul de Stat
Citește și: